I forbindelse med igangkjøringen av klyngeprosjektet Smart Construction Cluster, der man ønsker å pare bransjene bygg, anlegg, eiendom og IKT i Alta, har Bellika sammenfattet nøkkeltallene til de største aktørene i de tre første bransjene.

Han ble overrasket over svarene med to streker under.

Nesten alt blir igjen

– Vi har blant annet 67 bedrifter som omsetter for mer enn fem millioner kroner innenfor bygg og anlegg i byen. Og hvert eneste år de siste årene har de jobbet mer, tjent mer og betalt ut mer lønn enn året før. Veksten er formidabel, og i Alta tjener bedriftene mye mer enn det som er vanlig ellers i landet i de samme bransjene, sier Bellika.

Mens man hadde et gjennomsnittlig driftsresultat på sju prosent i 2014 i de nevnte 67 bedriftene, er det ikke uvanlig i andre regioner at resultatet ligger på bare 1-2 prosent.

MOT HIMMELEN: Alle viktige piler peker riktig vei for bygg- og anleggsbransjen i Alta. Utviklingen fra 2012 til 2014 er formidabel. – Vi tror utviklingen fortsatte på samme måte i 2015, det får vi svar på om et par måneder, sier Tor Arne Bellika i Smart Construction Cluster. (Illustrasjon: Altaposten) Foto: Altaposten

Og like gledelig; hele 65 av de 67 bedriftene er heleid av altaværinger. Bare Protan Takservice og Veidekke Arctic har utenbygds eiere, Protan med 34% og Veidekke med 100%. Det betyr at omtrent samtlige av de 90 millionene de nevnte 67 hadde i overskudd i 2014 ble igjen i byen for egen vekst og nye investeringer.

Samtidig ble det samlet betalt ut 450 millioner i lønn til ansatte innenfor bygg, anlegg og eiendom.

Utdanner i Alta

– Det som overrasker mest ved disse tallene er veksten. Den er enorm. Fra 1,4 milliarder til 1,9 milliarder på bare to år. Det er også overraskende at vi har såpass mange som er med og bidrar. Så vil utfordringen være å vokse videre, eller nyttiggjøre seg veksten i markedet til å tjene enda mer penger. Det er her Smart Connection Cluster kommer inn, fastslår Bellika, som leder klyngeprosjektet.

– Svaret er økt digitalisering og samarbeid om kompetanseheving. I stedet for at de små bedriftene må samle vital kompetanse på en eller to personer, fordi det er for dyrt og tidkrevende å skolere opp flere, skal SCC sørge for at det utvikles kompetansemoduler i Alta som alle kan benytte seg av til en mye billigere penge. Vi skal også koble bransjene mot den lokale IKT-næringa, med SmartDok i front, for å utvikle IT-løsninger som benyttes gjennom hele verdikjeden, fra planleggerne via byggerne til brukerne, fastslår Bellika, som i neste uke inviterer bransjene til et frokostmøte for å informere om SCC.

Digitalkiosk

Eirik Kivijervi i Ulf Kivijervi AS er den første store entreprenøren som er aktivt medlem av SCC. Han ser stor verdi i ytterligere digitalisering på byggeplassen, og samarbeid i byen om kompetanseheving.

– På byggeplassen utenfor Finnmarkshallen utnytter vi bare 30 prosent av potensialet som digitalisering gir. Det skyldes både at vi og våre samarbeidspartnere ikke er godt nok digitalisert og at vi må ta innføringen av teknologi i et tempo som gjør at guttene på byggeplassen henger med, sier Kivijervi.

Selv drømmer han om å sette opp en digitalkiosk midt på byggeplassen, der arbeiderne kan gå inn og hente opp tegningsmateriell på PC-skjermer og gjøre målinger og beregninger direkte i 3D-modellene som følger prosjektet. I dag går alle de fancy 3D-løsningene tapt idet man printer ut tegninger i 2D som brettes ut på byggeplassen.

Må ha alle med

– En slik kiosk er ikke langt unna, men før den tid må vi skolere opp våre gutter i bruk av digitale verktøy, fastslår Kivijervi.

Han er en av de største aktørene i byggebransjen, og slår fast at økt digitalisering vil bidra sterkt for å få has på den mest usikre kostnaden; tidsbruken.

– Det er tidsbruken som ofte er den største usikkerheten i et prosjekt, og den kan reduseres ved bedre digitale systemer. Men da må vi ha hele bransjen med oss, hele verdikjeden. Og den muligheten har vi i Alta, for her har vi hele denne kjeden på plass. I tillegg har SCC med seg kommunen og utdanningsinstitusjoner. Derfor er vi med i SCC, og derfor har vi tro på dette, sier Kivijervi.