På kvelden 12. desember tok Magnus Høiklev og kona en tur på byen sammen med en felles venninne. Ekteparet dro ut tidlig, med utgangspunkt at de også skulle dra hjem tidlig.

Kvelden gikk rolig for seg, forteller Høiklev.

– Vi drakk litt og hygget oss sammen, på Nordlysbaren. Ingen av oss var overstadig beruset, og det virket å være fin stemning også inne på Nordlysbaren. Det var en del folk som var ute, i forbindelse med at det var noen som hadde julebord på Scandic, men også de andre gjestene virket å ha det hyggelig, forteller Høiklev.

Trakk seg unna diskusjon

Like etter midnatt, natt til 13. desember, bestemte kona seg for at hun skulle ta kveld. Selv fant Magnus ut at han skulle bli igjen litt til.

Ikke lenge at fruen hadde forlatt stedet fant imidlertid også han ut at han skulle sette kursen hjemover. Han gikk ut døra som vender mot Amfi-inngangen.

– Her husker jeg at jeg ble stående og snakke med noen. Hvem dette var klarer jeg ikke å huske nå i ettertid. Men jeg husker at det etter hvert ble en diskusjon. Hva vi diskuterte er uklart for meg nå, men jeg husker at jeg valgte å trekke meg unna situasjonen og gå derfra.

Slått bevisstløs

Han gikk oppover gågata, forbi Amfi. Han kom til hjørnet mellom Puskas og Amfi-inngangen.

Så smalt det.

– Jeg ble overfalt og slått ned av noen som kom bak meg. Jeg husker bare bruddstykker av dette, jeg vet at jeg ble slått gjentatte ganger i ansiktet, at jeg mistet bevisstheten en eller to ganger, og jeg mener å huske at jeg på ett tidspunkt ble sparket i ansiktet. At jeg mistet bevisstheten gjør at jeg ikke husker så mye av hendelsen, forteller han.

GÅR TIL SØKSMÅL: Sammen med sin bistandsadvokat Benny Solheim vil Magnus Høiklev rette et søksmål mot det offentlige, ved voldsoffererstatningen, med mindre gjerningsmannen blir funnet og dømt. Foto: Tom Skoglund

Det neste Høiklev husker er fra politibilen.

– Jeg husker at det var masse blod i politibilen. Det dryppet blod fra ansiktet.

Politipatruljen hadde tatt vare på den voldsutsatte Magnus, og kjørte han til legevakta.

Dørvakt hørte rop om hjelp

Samtidig som Magnus ble tatt med til legevakta startet politiet jobben med å avhøre potensielle vitner. Mannen som kontaktet politiet, via en telefonsamtale klokka 00.33 på natta, var en dørvakt på Catch 22.

Etter hva Høiklev har forstått hørte dørvakta rop. Dørvakta besluttet å forlate døra på utestedet og sprang rundt hjørnet. Her fant han Høiklev liggende på bakken, gjengir Høiklev og hans bistandsadvokat Benny Solheim fra politiets etterforskningsmateriale.

– Jeg husker selv at jeg ropte, og ropene må ha vært ganske desperate ettersom dørvakta valgte å forlate døra.

Dørvakta og et annet vitne var tilstede da politiet ankom stedet.

Til Altaposten bekrefter etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen at det var to personer på stedet da patruljen kom.

– Vi snakket med vitnene umiddelbart. Dørvakta forklarte at Høiklev lå på bakken da han kom til stedet. Det andre vitnet vi snakket med fortalte at han så noe av episoden. Han fortalte blant annet at det var noen som avbrøt voldsepisoden. Men verken de som avbrøt episoden eller noen gjerningspersoner var på stedet da vi kom hit, og vitnet kunne ikke bidra med å identifisere noen av de impliserte parter, sier Mikalsen.

Innlagt på sykehus

Mens politiet jobbet med å finne ut hva som hadde hendt i gågata, gjorde leger og helsepersonell på legevakta sitt for å finne ut av skadene Magnus hadde fått i ansiktet. Det ble raskt konstatert at han måtte til sykehus.

Tiden på legevakta fremstår som tåkete, men Høiklev husker at kona kom før han skulle fraktes avgårde.

– Jeg ble sendt til Hammerfest med ambulanse – med et «flott og veldig verdig» ambulansebytte på Skaidi – da de fryktet at jeg hadde fått indre skader, forteller Høiklev.

På søndagsmorgenen ble det tatt CT, og det ble konstatert at Magnus hadde to brudd i ansiktet, ett i neseroten og ett i beinet under øyet.

Dagen etter ble det avgjort at Høiklev skulle overføres til UNN.

Alvorlig øyeskade

I Tromsø ble han lagt i kø:

– Skadene mine fremsto først ikke som alvorlig nok til at jeg skulle prioriteres. Så jeg fikk beskjed om å vente til de hadde ledig kapasitet, gjengir Magnus.

Men påfølgende undersøkelser viste at skadene var ganske alvorlige likevel. Bruddet under øyet var et såkalt «blow-out fraktur». Beinplata under øyeeplet, som holder øyet på plass, var knust. Faren var dermed at øyet skulle «falle ned».

– Jeg ble operert den 20. desember, og måtte sette inn ei plate under øyet.

En kontroll uka etter røpet at plata ikke ville holdes på plass, dermed måtte han opereres på nytt 4. januar.

– Plata stakk ut under øyelokket. Det var svært ubehagelig.

Sliter med dobbeltsyn

I etterkant av denne operasjonen ble det klart at øyeeplene ikke er på linje lenger. Venstre øyeeple står et par millimeter høyere opp enn det høyre.

– Det gjør at jeg sliter med dobbeltsyn, særlig når øynene blir slitne utover dagen. Det igjen fører til hodepine.

Også kosmetisk har overfallet fått konsekvenser. Selv om hevelsene er gått ned og den brukne nesa ser ok ut, har operasjonene i øyet ført til at venstre øyelokk «henger».

– At det ser litt rart ut er en ting, men det hengende øyelokket gjør at jeg blir veldig tørr på øyet, og at øyet da renner en del. Veldig ubehagelig og plagsomt, sier han.

Etter en undersøkelse 8. mars har Magnus fått håp om at dette skal kunne opereres.

– Legene skal ta en vurdering nå, på hvordan de skal reparere så godt som mulig på dette, sier Høiklev.

– Men det som er tungt å vite er at jeg ikke har noen garanti for at synet noensinne vil bli bra igjen. Noe av dobbeltsynet får jeg vite at kanskje vil kunne rettes med nye briller.

Ber vitner melde seg

– Det er betydelig fare for permanent nedsatt syn, samt permanente kosmetiske eller utseendemessige skader, skriver advokat Benny Solheim i sin begjæring om å bli oppnevnt som bistandsadvokat for Høiklev.

Til Altaposten understreker Solheim at voldsepisoden er grov, og at det blir rettet et krav mot det offentlige dersom ingen voldsmann blir dømt.

– Vi håper selvfølgelig at politiet vil finne gjerningsmannen. Om ikke vil vi rette et krav mot voldsoffererstatningen, sier Solheim.

Advokaten forteller at han og Høiklev, i samråd med politiet, går ut i avisa med håp om at vitner eventuelt også gjerningsmannen melder seg for politiet.

– Det er noen der ute som vet. Vi ber om at disse tar kontakt med politiet, sier Solheim.

– Et annet motiv med å gå ut på denne måten er å få oppmerksomhet om hvor store konsekvenser vold kan få. Du kan påføre en annen person alvorlige, varige skader av både fysisk og psykisk karakter, sier Solheim.

Var langt nede

I tiden etter voldsepisoden har Magnus Høiklev slitt med både de nevnte fysiske plager. Men han har også vært langt nede psykisk.

– I starten isolerte jeg meg helt, men etter hvert har det bedret seg. Jeg har søkt hjelp hos psykolog, her står jeg i kø for å få time, da det dessverre er lang ventetid. Men jeg har hatt samtaler med fastlegen min om det som har hendt. Hva angår skadene skjønner jeg at jeg bare må akseptere at de er der. Men det er tungt å ikke vite hvem som slo meg ned. Det kan være den jeg møter i køen på butikken, eller på Amfi, det kan være hvem som helst, egentlig. Også derfor håper jeg gjerningsmannen blir funnet, slik at jeg får vite hvem som sto bak dette.

Bistandsadvokat Solheim bekrefter at Magnus’ reaksjon er normal:

– Ofte blir de psykiske konsekvensene større når gjerningspersonen er ukjent. Man utvikler en type sosial angst på grunn av usikkerheten. Noen ganger føler man seg også dum, fordi man ikke vet eller skjønner hva som har hendt. Derfor håper vi at gjerningspersonen blir funnet, sier Solheim, som ikke tør håpe på at så skjer.

Beruselse gir problemer

Hos politiet deler etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen denne frykten. Han forteller at det er vanlig med «hukommelsesproblemer» hos vitner til slike voldsepisoder:

– Når det gjelder voldsepisoder i sentrumsområdet i helgene opplever vi ofte at vitnene er beruset. Det skaper problemer når de i ettertid skal forsøke å huske hva de har sett eller hørt. Så også i denne saken, sier Mikalsen.

Etterforskningslederen bekrefter at politiet står uten mistenkte, tre måneder etter at voldsepisoden fant sted. Han håper vitner vil ta kontakt:

– Om det er noen som har vært i kontakt med Magnus Høiklev tidligere på kvelden, og eventuelt sett noe som kan settes i sammenheng med voldsepisoden mot ham, så ønsker vi kontakt med disse vitnene. Vi ønsker selvfølgelig også å komme i kontakt med de som skal ha brutt opp episoden, personer som vet hvem gjerningspersonen(e) er, eventuelt med gjerningspersonen selv. Alle som kan bidra til å belyse hendelsen bes kontakte politiet, sier Mikalsen.

– Her er noen som sitter med fasiten, som vet hva som har hendt, men som har utelatt å kontakte politiet. Det kan også være de ikke skjønner at politiet har behov for deres hjelp. Uansett ber vi om at disse tar kontakt med oss, sier Mikalsen.

Dette skjedde i Alta denne natta

For å friske opp hukommelsen til eventuelle vitner publiserer vi her en liten oversikt over hva som skjedde ved de forskjellige utestedene kvelden Magnus Høiklev ble overfalt:

  • Ved Scandic ble det arrangert flere julebord denne helga. Bandet «Uro» sto for underholdningen i Finnmarkssalen, mens «Big Kjell» Mathisen spilte i Nordlysbaren.

  • På Barila hadde de ikke musikk eller annen underholdning denne lørdagskvelden.

  • Ved City Scene fikk vi først vite at bandet Phandrom hadde konsert, dette viste seg å ikke stemme. Denne kvelden var det to julebord som ble arrangert her, med påfølgende nattklubb. Det var ikke liveunderholdning her denne kvelden.