Torsdag formiddag informerte ordfører Alf E. Jakobsen og rådmann Leif Vidar Olsen kommunestyret i Hammerfest om et høringsnotat som ble sluppet fredag morgen. Notatet, med tittel «Eiendomsbeskatning av arbeidsmaskiner mv. i verk og bruk», legger opp til store endringer i beskatning av industrianlegg.

Her legger man opp til to alternativ; bortfall av eiendomsskatt for produksjonsutstyr og –installasjoner, eller å kutte hele ordningen med verker og bruk som egen skattekategori, og heller sørge for at slike eiendommer beskattes som alminnelig næringseiendom.

Hammerfest blir taperen

I høringsnotatet trekkes Hammerfest fram som en av kommunene som vil tape stort på ordningen, uansett alternativ:

«De største utslagene i absolutte beløp vil man finne i kommuner med store industrianlegg, for eksempel Aukra, Lindås, Hammerfest, Tysvær og Øygarden. I hver av disse kommunene vil inntektsbortfallet trolig kunne bli i 100-millionersklassen».

Gevinsten er det selskapene, i Hammerfests tilfelle Statoil, som vil sitte igjen med.

Kan miste 180 (!) millioner

Til Altaposten torsdag sa rådmann Olsen at han frykter et inntektsbortfall på opp mot 65 millioner kroner som følge av disse endringene.

– Ut fra signalene vi har mottatt forstår jeg at konsekvensen i verste fall kan bli at en tredjedel av våre inntekter fra Melkøya forsvinner. Vi har over 200 millioner i inntekter fra Melkøya hvert år. Så vi snakker om 65 millioner kroner.

Nå skriver ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) på Facebook at konsekvensene kan bli enda større. Hammerfest sitter ifølge han igjen med 60 av 200 millioner – i beste fall. I verste fall kan resultatet bli et årlig tap på 180 millioner kroner for kommunen.

– Dette er langt verre enn fryktet i går. Når vi går gjennom høringsutkastet for verker og bruk, vil dette bety at vi i heldigste fall sitter igjen med 60 og i verste fall 20 millioner av 200 millioner. Når kommune-Norge i tillegg har stor skattesvikt på inntektsskatten (mellom 22 og 27 millioner ligger det an til i Hammerfest) og det kommer inn langt mindre skatt enn Regjeringen selv har basert forutsetningene på er dette svært dramatisk spesielt for petroleumskommuner med ilandføringsanlegg, skriver ordfører Jakobsen på Facebook.

Årsaken til at Hammerfest rammes spesielt hardt er at Melkøya-anlegget i dag beskattes som om det kun er faste installasjoner her. Med de foreslåtte endringene kan en stor del av anlegget holdes unna beskatning, da det kan regnes som mobilt produksjonsutstyr.

– Om det gjøres en endring i definisjonen for hva som er en fast installasjon, så vil det gi utslag på måten man beregner eiendomsskatt på, sa rådmann Olsen til Altaposten torsdag.

– Vi er seks ilandføringskommunene som rammes og tilsammen 100 kommuner når vi tar med andre industrikommuner. Det vil etter høringsutkastet kun være mulig å beskatte tomta og bygg og ingenting annet, skriver ordfører Jakobsen på Facebook.

Uakseptabelt

Helga Pedersen (Ap) mener skatteforslaget gir håpløse utslag, ikke minst for Hammerfests del. I høringsnotatet går det fram at Finansdepartementet ser for seg at resultatet vil bli flytting av omkring 1,3 milliarder kroner, fra kommunene og ut til bedriftene, i særdeleshet store produksjonsbedrifter blant annet innen oljenæringen.  Vannkraftverk holdes utenom.

– Her viser Siv Jensen sitt sanne ansikt når hun tidligere i uka sa at kommunene ikke trenger eiendomsskatten. Det virker som om regjeringen ikke har skjønt at en god skole og eldreomsorg henger sammen med en god kommuneøkonomi. Et inntektstap i milliardklassen for kommunene er vi selvsagt imot.

Pedersen legger ikke skjul på at de imøteser en gjennomgang av reglene for verdifastsettelse av skatteobjekt.

– Men, som de sier, det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet. Jeg kommer aldri til å akseptere en ordning som gjør at Hammerfest mister inntekter i den størrelsesorden det her er snakk om, sier hun.

Finnmark taper – igjen

Og bedre blir det ikke at det snakkes om å gjeninnføre kommunal selskapsskatt.

– Denne påstår de vil stimulere til næringsutvikling i kommunene. Men ordningen går egentlig ut på å omfordele 2,9 milliarder kroner mellom kommunene. 41 norske kommuner får økte inntekter, 386 kommuner taper. 18 av 19 kommuner i Finnmark vil tape på ordningen, inkludert både Alta (0,5 millioner) og Hammerfest (1,5 millioner). Selv om det bare er småpenger sammenlignet med det Hammerfest er i ferd med å tape, så er også dette nok et steg i feil retning, sier hun.