OPTIMISTER FØR START: Gerit Pfuhl og Antje Bornhak så fredag fram til å starte ut på 700-kilometer i finnmarksnatur. I natt ble kulda så sterk at de valgte å sykle veien i stedet for i den oppmerkede traseen. Foto: Håvard Hendset

Da Gerit Pfuhl og Antje Bornhak i natt møtte på fem grader og kraftig regn valgte de av sikkerhetsmessige årsaker å sykle veien til Suosjavrre i stedet for den oppmerkede løypa.

- Vi hadde på oss alt det vi hadde av klær, men likevel var det usedvanlig kaldt. Derfor syklet vi etter veien i stedet for i den oppmerkede traseen, sa Pfuhl da Altaposten traff henne på Suosjavrre i morges.

Dermed er de ute av konkurransen.

- Vi har likevel gitt dem mulighet til å sykle resten av rittet, sier rittleder Carsten Rolland.

De tyske jentene har nemlig en annen oppgave underveis i rittet. De lager en reportasje til et tysk magasin noe som kan tjene løpet i framtiden.

Streng tidsfrist

Gerit Pfhul forteller at de ikke har samme mulighet som mange andre lag.

- Vi har ikke økonomi til å ha mangedobbelt av alt utstyr. Det betyr at vi må tørke alt av klær på hvert sjekkpunkt. Da blir også tidsfristen på å komme i mål vanskelig å nå. Vi så allerede i Kautokeino at vi vil få problemer med å nå fram innen fristen, sa hun og håpet man kan se på det foran neste års ritt.

Nettopp det lover rittleder Carsten Rolland å gjøre.

- Vi skal naturligvis evaluere rittet på en skikkelig måte og skal da også se på tidslimiten. Vi ser også at mange bryter rittet og kanskje er det et tegn på at traseen rett og slett er for tøff. Jeg sier ikke at den er det, men at vi må evaluere også lengden på rittet, sier han.

Vurderer egen dametrase

Tidsfristen for å komme i mål for deltagerne på 700-kilometeren er torsdag klokken 13.00. I formiddag hadde halvparten av de 12 lagene som startet måtte bryte løpet. I tillegg er noen av tremannslagene blitt redusert til to ryttere.

- Interessen for 300-kilometeren ser vi er kraftig økende, mens det på langt nær har vært like stor økning på 700-kilometeren.

Dersom 700-kilometeren fortsetter som før kan det bli aktuelt å gjøre endringer i bare dameklassen. Slike skiller ser vi i mange andre idretter, blant annet langrenn der damene ikke går lengre enn 30 kilometer, mens herrene har sine 50-kilometere.

- Det er mange måter å gjøre det på. Tidslimiten kan forlenges, men kanskje kan man i stedet korte ned lengden på dameklassen slik at den blir noen mil kortere, sier Rolland.

Da Altaposten traff Pfuhl og Bornhak i morges hadde de et stort ønske om å få sykle resten av rittet.

- Vi starter herfra mot Mollisjok og Ravnastua. Så gjør vi en ny vurdering av situasjonen når vi ankommer Karasjok, sa Pfuhl før hun hastet inn på fjellstua etter et opphold i badstua.