Det mener formannskapsmedlem for Ap i Loppa, Ernst Berge. Han sier det er umulig å få til utvikling i Nuvsvåg eller Bergsfjord uten at de får bedre fergeforbindelser.

Blir vanskelig

– Det er ikke godt nok bare å slå seg for brystet og skryte av at man har investert store summer i opprusting av fergeleier, nye fergeleier og nye ferger, så lenge de ikke har rutetider som passer til befolkningens ønsker og krav. Vi mener fylkeskommunen bør klare å få til at både Nuvsvåg og Bergsfjord får en ettermiddagsforbindelse både lørdag og søndag. Når denne er tatt vekk, så byr det ofte på store vansker for folk som ønsker å være eksempelvis i Nuvsvåg i helgene eller som skal pendle til og fra jobb enten i Alta eller Hammerfest å komme seg i mellom stedene, sier Ernst Berge.

Han synes rett og slett at Loppa-stedene har kommet helt i bakleksa og nå må prioriteres for et bedre fergesamband.

Egen ferge

Berge mener stedene i Vestre Loppa trenger en ferge som trafikkerer sambandet Øksfjord-Tverrfjord, Øksfjord-Bergsfjord og Øksfjord - Sør-Tverrfjord.

– En slik ferge kan så brukes som ekstraferge på sambandet Øksfjord til Hasvik når det er behov for det, sier Ap-politikeren. Han registrerer at sambandet Nyvoll-Korsfjord har egen båt og nye fergeleier.

Berge mener det er et skjevt forhold mellom de ulike stedene, hvis man ser på at det i Nuvsvåg bor 65 til 68 fastboende, at Øksfjord og Nuvsvåg til sammen har 600 innbyggere mens hele Østre Altafjord fra Korsfjord til Komagfjord, Store og Lille Lerresfjord har 100 innbyggere og langt hyppigere fergeavganger enn oss.

Nuvsvåg utviklingslag og Nuvsvåg bygdelag har tatt saken opp en rekke ganger, men ingen respons kommer.

Ingen utvikling

Berge er bekymret for småstedene i Loppa når det ikke er kommunikasjoner som er gode nok, han mener dette hindrer etableringer og næringsutvikling.

– Som politiker i Loppa synes jeg dette er en sak som må komme fram og som må bli tatt opp igjen på fylket. Hvis vi ellers ser på sambandet Øksfjord-Tverrfjord, så har trafikken økt betraktelig. Likevel er det ikke satt inn noen ekstra fergeavganger, slik vi har bedt om en rekke ganger, påpeker han.

Saken er drøftet mange ganger politisk i formannskap og kommunestyre i Loppa, men ingenting skjer.

–  Foruten at dette hemmer etableringslysten for bedrifter og folk, så er det allerede slik at de som eksempelvis skal til Hammerfest og som er ukependlere, de kommer gjerne fram midt på natta, natt til mandag, hvis de har bil med seg. Det ville ha blitt noe helt annet med en ettermiddagsferge på søndag, sier Ap-politikeren.  Han mener kveldsavgangen søndag og de to avgangene lørdag er for lite.

– Næringsaktører jeg har vært i kontakt med sier det rett ut, kommunikasjonene er for dårlige, derfor etablerer de seg ikke i Nuvsvåg, sier Berge til slutt.

Forstår utålmodigheten

Hovedutvalgsleder for samferdsel, folkehelse og kultur i Finnmark, Geir Ove Bakken (Ap), sier han har forståelse for utålmodigheten i Loppa. Han mener innspill må kanaliseres gjennom Loppa kommune.

– Hovedutvalget har fått beskjed fra fylkestinget om å se på rutene og dette vil vi mest sannsynlig gjøre i møtet i mars. Ernst Berge kan god ha et poeng i at vi har nye fergeleier og nye ferger men samtidig ønske om en større ruteproduksjon. Vi har de fergene vi har og vi har en god infrastruktur, men vi har knapphet på ressurser og jeg tror ikke det er mye å hente hvis man skulle ta fra bevilgningen til fergetrafikk i et «basseng» og overføre til et annet. Vi har i hovedutvalget fått en styringsordre fra fylkestinget og jeg vet at det er mange ønsker fra forskjellig hold, sier hovedtuvalgslederen. Han understreker at han forstår at folk er utålmodige og han er svært godt klar over at befolkningen ikke er fornøyde med fergetilbudet slik det er i dag.

– Jeg er også klar over at Loppa kommune har tatt saken opp ved en rekke anledninger, sier Bakken til slutt.

SKAL BEHANDLES: Rutespørsmålet for Loppa kommer opp i hovedutvalgsmøte. Her er Bakken fotografert sammen Oddbjørg Mikkelsen da de nye fergeleiene i Korsfjord og Nyvoll ble offisielt åpnet. Foto: Arkiv