Førstkommende lørdag kan du med verdens beste samvittighet sette tennne i en saftig muffin eller en vaffel med rømme og syltetøy på. Da inviterer nemlig 12-åringene Nia Danielsen og Naomi Gamst Bernhart til kafè på Sisa.

– Vi tenkte at det er mange barn som har det verre enn oss og at siden vi har det så godt, kunne vi godt gi dem litt av det vi har, sier venninnene, som går på syvende klassetrinn ved Komsa skole.

Lodder bort leker

Planen er å ha kafè, hvor inntektene går til Unicefs arbeid med barn på flukt. Det vil si at jentene må henge i med å bake muffins, forberede vaffelsteking, blande saft og kakao og koke kaffe. For det er det som står på menyen, i tillegg til loddsalg.

– Vi lodder ut ting vi ikke trenger selv og som vi kan gi bort, leker og sånt, sier jentene, som forteller at klassekameratene er med å bidrar.

– Hvordan er det på leve i et land hvor man må legge seg og høre at det slippes bomber i nærheten tror dere?

–  Jeg tror det må være helt forferdelig, sier Nia, som via sine kontakter på Sisa har ordnet det slik at jentene får arrangere kafe i lokalene til kultursenteret mellom 12 og 15 på lørdag.

– Jeg jobber som frivillig på Sisa og derfor spurte jeg dem.

– Jobber du på Sisa?

– Ja. Jeg hadde lyst på en jobb, men siden jeg bare er 12 år er jeg for ung for de fleste jobber. Så da var Sisa en mulighet, sier Nia, som synes kultursenteret er en spennende arbeidsplass.

– Man lærer om mye forskjellig. Det er mange som lager ting der, vi i har frisør der, en som syr og man lager mat. Jeg jobber for det meste i kafeen, sier den engasjerte jenta, som håper det kommer mange til lørdagsarrangemenet.

Flyktet fra krisen på Island

En selvskreven kunde er moren til Nia, Dorthe Holm. Hun liker initiativet til Nia og Naomi.

– Det er veldig flott at de selv har kommet på dette selv, at de vil hjelpe andre, sier moren, som kommer fra Danmark, som er kjent for å ha en svært streng innvandringspolitikk. Likevel mener hun at både Danmark og Norge har en moralsk plikt til å hjelpe mennesker i nød.

– Ja, det synes jeg, sier Holm, som sammen med sin mann har bodd på Island, men som nærmest flyktet derfra da den store bankkrisen oppstod.

– Vi kom oss unna før vi mistet hele verdien på huset, legger mannen Peter Danielsen til.