Det var disse to Vespa-førerne som kjørte forbi veibommen under Stokkedalen i går, og startet i snøfokket over Sennaland til tross for at veien var stengt.

Vårt bilde av de to Vespa-førerne fra Esso i Kautokeino forteller kanskje ikke hele historien, for i går fikk førerne skyss ned fra fjellet av brøytesjåfør Runar Hansen hos lastebilfirma Børre Andersen AS som brøyter Sennaland. Vel nede ved lensmannskontoret i Alta vanket det en bot på 10.000 kroner til hver.

Ble varslet

– Jeg var på tur med kolonne over mot Fossen da Veitrafikksentralen varslet meg om at to scooterførere hadde fått syklene sine forbi bommen ved Leirbotnvann og startet over fjellet. Beskjeden jeg fikk var at de var på innsiden av bommen og på tur tilbake til Leirbotnvann fant jeg dem på Laudun. Kulingen hadde tatt dem og de hadde tippet med syklene sine. Vi fikk syklene opp til hyttene ved Laudun og så ble førerne med meg ned til bommen ved Leirbotnvann, sier Runar Hansen.  Han sier han egentlig syntes synd på de to, men er samtidig helt klar på hvilken farlig situasjon som kan oppstå.

– I verste fall kan vi risikere å kjøre på dem i uværet. Vi slår hardt ned på dette og politianmelder slikt med en gang når noen tar seg forbi stengt bom, her er det rett og slett nulltoleranse for å kjøre når bommen er nede. Så da politiet ringte meg ble vi enige om at jeg skulle ta dem med ned til Leirbotnvann og så ville de bli overtatt der av politiet. Jeg kunne jo ikke ha dem i brøytebilen frem og tilbake over fjellet, sier Hansen.

Surt på fjellet

Scooterførerne tok med seg sine viktigste ting og utstyr. I dag var de på plass igjen på Laudun med en leid varebil som de hentet Vespa-syklene sine i. Og på syklene hadde en av førerne en vimpel hvor det sto Crazy Vespa Riders, og det passet kanskje ikke så dårlig, sier Runar Hansen.

– Jeg kan tenke meg at det ble en liten Cognac på dem på hotellet i går kveld så de fikk roe nervene, for selv om de var godt kledd og ikke hadde noe problem med været, så er det selvfølgelig surt å vente i stiv kuling og snefokk på Sennaland, for det blåste mye, men når tror jeg de er på vei til Nordkapp, sier brøytesjåføren.

Politiets operasjonssentral opplyser til avisa at førerne av de to Vespaene har vedtatt et forelegg på 10.000 kroner for den ulovlige kjøringen.

Svært alvorlig

Jourhavende jurist ved Finnmark politidistrikt, Thomas Darell, sier til avisa at siden de ikke var norske borgere beholdt de førerkortet, noe som ikke ville skjedd hvis de var norske.

– Vi har hevet bøtenivået for denne typen overtredelse de siste årene fordi vi mener det er en potensielt livsfarlig øvelse å utføre. Når veien er stengt så forventer brøytesjåføren at det ikke er biler der. Vær, vind og liten sikt er livsfarlig hvis det plutselig er uvedkommende på veien. Da kan fatale ting skje også med dem som har tatt seg forbi bommen og befinner seg på fjellet. Det blir forventet at man respektere en stengt vei. Man setter eget og andres liv i fare. Generelt er bøtenivået slik disse to fikk og det kan også bli strengere enn 10.000 kroner, alt etter alvorlighetsgraden. Sagt på en annen måte er dette noe vi ikke ser på med milde øyne, Laudun med sterk sørlig vind er rett og slett rått, og jeg forsto det slik at de regelrett hadde blåst av veien, avslutter politijurist Thomas Darell.