Bli bedre kjent med

– Tommy er en artig skrue

Trodde du Hollywood og fotomodell-kjæreste hadde fått filmregissør Tommy Wirkola til å ta av?

FANT TONEN: Filmregissør Tommy Wirkola og modell- og skuespillerkjæresten Kamilla Alnes har vært sammen i 2,5 år. Her er de på førjulshandel i Alta. Foto: Hanne Larsen

pluss

Glem det. Den 38 år gamle altaværingen er akkurat like traust og trivelig som han alltid har vært, når Altaposten treffer han hjemme på juleferie fra «Englenes by», Los Angeles.

  Med seg har han sin egen lille engel, fotomodellkjæresten Kamilla Alnes (28), som virker minst like jordnær som Wirkola selv.

– Kamilla er så langt unna forestillingen om en overfladisk fotomodell som du kan tenke deg. Hun er varm, positiv og ikke ikke minst veldig snill, med et utrolig godt hjerte. Hver gang vi har vært ute og spist på restaurant, så ber hun om å få ta maten med seg hjem, slik at hun kan gi den til de hjemløse, forteller Altas egen filmskaper, Tommy Wirkola, til lokalavisa.

– Tommy er en artig skrue. Han får meg til å le, og så er han veldig snill, sier Kamilla Alnes og smiler mot kjæresten gjennom de to siste årene.

Hektisk hverdag

Turtelduene nyter rolige førjulsdager i Nordlysbyen. Langt unna solfylte Los Angeles, hvor Wirkola for tiden jobber med å skrive et filmmanus for Oscar-belønnede Adam McKay. Alnes jobber både som modell og skuespiller, og er blant annet kjent fra serien «American horror story» og situasjonskomedien «I Live With Models».

 – Livet i LA er hektisk. Selv om jeg styrer tiden min selv, så må jeg være disiplinert og skrive hver dag. I tillegg til manusjobben, så har jeg tre-fire prosjekter til, og det er alltid mye telefoner, mailer og møter. Du kan aldri slappe helt av, sier Wirkola, som berømmer arbeidskapasiteten til amerikanerne.

– De jobber mye og har svært sjelden ferie. Det er kun i jula at det er stille.

Stille er det også hjemme hos foreldrene, Jenny og Roar, i Gakori. Kamilla har dratt med svigermor til byen for å trene og shoppe litt, og det er kun Tommy og hans avslappede  «hei, og takk for sist», som møter oss, når vi kommer inn i det lyse og smakfullt innredede huset fra 60-70-tallet. Idet vi setter oss i sofaen, plinger det i 38-åringens mobil.

– Å, et nyhetsvarsel fra VG, opplyser Wirkola, som liker å holde seg oppdatert på verdenssituasjonen.  Og på lokale forhold.

- Ja, jeg følger veldig med lokal politikk og ikke minst sykehussaken. Som mange andre, som har et snev av fornuft i hodet, så blir man jo både irritert og sjokkert over at det ikke blir gjort en skikkelig utredning. Nesten sånn at man vil bruke ordet korrupsjon. Bent Høie fremstår både som utrolig arrogant og inkompetent i hele saken, sier Wirkola frittalende.

Lite glamour

De fleste kjenner Tommys karriere når det gjelder suksessen fra «Kill Buljo» og frem til den ferske science fiction-thrilleren «What happend to Monday». Men hva med livet i Los Angeles? Er det så glamorøst som det høres ut som? Med bilturer til beachen, fønvind i håret, mørke solbriller og kjendiser bak hver en åskam.

– He-he. Det der med kjendiser har jeg et meget avslappet forhold til. Jeg har aldri vært den som spør om å bli tatt bilde av sammen med kjendiser. Skal jeg prate med en kjendis, må det være fordi de ønsker å prate med meg, sier han.

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg i LA?

– Dagen begynner med knekkebrød og kaviar. Heldigvis får jeg tak i begge deler på en svensk matvarebutikk. Så begynner jeg å skrive, noen dager tar jeg meg en treningstur midt på dagen, før jeg drar hjem og skriver videre, sier Tommy, som innrømmer at det er lettvint å dra ut på middag, men at de prøver å lage mer mat hjemme. Selv har han lært seg å lage hjemmelaget pasta.

– Det er så godt, men det er jo ikke sunt å spise for mye, så jeg prøver å begrense meg.

Når Tommy kjører hjem på en vanlig hverdag heter ikke veiene lenger Alkeveien og Svaneveien, men i stedet Santa Monica Boulevard og Sunset Boulevard. Huset han og Kamilla leier, ligger i Beachwood Canyon, oppe i den legendariske Hollywood-åsen.

– Joda, det er dyrt. Men skal du jobbe med film er du nødt å være i Hollywood. Ikke fordi så mange av filmene spilles inn der, men fordi alt av avtaler og kontrakter knyttes der, sier Tommy, som røper at de ikke har svømmebasseng i hagen og at han og Kamilla sjelden drar til stranda.

Iallefall ikke for å sole seg.

– Jeg er ingen soltilbeder og jeg tror jeg er den blekeste personen i hele Los Angeles, ler Tommy, som likevel nyter klimaet og det å kunne sitte ute på kafe uten å hutre.

– I begynnelsen fikk jeg som den finnmarkingen jeg er, dårlig samvittighet når jeg satt inne, mens sola skinte ute. Men siden sola skinner året rundt, sluttet jeg raskt med det, ler Tommy, som savner årstidene når han er borte fra Norge. 

– SAMME GUTTEN: Mamma Jenny Franck Wirkola forsikrer at Tommy er den samme gutten han alltid har vært. Og tiltenkt svigerdatter og modell, Kamilla Alnes, får de beste skussmål. Foto: Hanne Larsen

Lite skitne sokker

Kjæresten har gjort stor suksess som modell, etter at hun vant den norske «Top Model» konkurransen i 2007. Paret møttes på en fest hos en felles norsk venn for tre år siden og ble først bare venner. Følelsene skiftet gradvis karakter og i dag er paret samboere.

– Det er første gang jeg bor sammen med en kjæreste og jeg synes et går veldig fint. Om han er fæl og slenge skitne sokker rundt? Ha-ha, nei jeg tror jeg er verre der, røper Ålesund-jenta mellom hyllene på Dressmann.

Jenny Franck Wirkola er svært sjarmert av sin tiltenkte svigerdatter.

–  Det er ikke noe fjas med ho og vi er blitt så glad i ho, er attesten fra Jenny.

– Hvordan er det å ha en sønn som er Hollywood-regissør da?

– Ja, det er jo litt surrealistisk, men han er akkurat den samme gutten nå som før, sier mamma Wirkola, som har fire barn: Knut Johnny, Morten, Tommy og Maria. Morten forteller at det vanker en del spørsmål når han er ute og reiser.

– Ja, før brukte folk og spørre meg om jeg visste hvem Bjørn Wirkola var. Nå hender det at de spør om jeg vet hvem Tommy Wirkola er, humrer storebror, som jobber i Alta kraftlag.

Skulle bli rørlegger

Ikke et vondt ord om verken elektrikere eller rørleggere. Men det var nå engang ikke det som skulle bli skjebnen til Tommy. Selv om han har gjort noen halvhjertede forsøk.

–  Jeg skulle bli rørlegger. Jeg tror det var under YO-messa vi fikk vite at rørleggere tjener bra, og at jeg fant ut at det var et smart valg. Men det var jo ikke det jeg var intereressert i, sier Tommy, som hoppet av og senere prøvde lykken på et IT-studie.

– Men da jeg sovnet under en forelesning fant jeg ut at nå måtte jeg studere noe jeg likte. Så da begynte jeg på filmvitenskap på Lillehammer, forteller Tommy, som senere tok ett år media på Høgskolen i Alta, før han reiste til Australia, for videre filmutdannelse.

– Men selv ikke da tenkte jeg at jeg skulle bli regissør. Hva er oddsen for det liksom?

  – Er det janteloven eller bare vår nordnorske trausthet, som gjør at de fleste velger yrke med hjernen og ikke med hjertet tror du?

– Ja, si det. Det var iallefall slik at da jeg vokste opp, kunne jeg aldri drømme om at jeg kunne begynne å jobbe med film, langt mindre lage filmene selv. Jeg husker bare at hvis noen var interessert i musikk eller kultur, så ble de kalt for «langhåret popfan». Jeg føler virkelig at vi har kommet mye lenger i dag, ler Tommy, som gleder seg stort over det yrende musikk-  og kulturlivet i hjembyen.

DRØMMER OM NYE PLOTT?: Tommy Wirkola hadde en særdeles livlig fantasi som barn. Her sover han søtt. Men tro hva som rører seg bak den søte lyshårede luggen...? Foto: Privat

Ikke Portveien...

Tommys interesse for film startet tidlig. Og det var ikke Portveien 2 som fenget mest, for å si det slik.

– Jeg brukte å se veldig mye film da jeg var liten, sammen med min ti år eldre bror Knut Johnny. Jeg kan ikke ha vært mer enn 5-6 år da jeg så masse filmer som jeg vel egentlig var altfor liten til. Det var særlig to ting det gikk i: James Bond og Star Wars. Etterpå lekte jeg og gjenskapte øyeblikk og scener fra filmene, minnes Tommy.

I 12-årsalderen tok han det hele et skritt videre, da han begynte å lage filmer hjemme hos kameraten Bjørn Terje Heggeli, som forøvrig hadde hovedrollen som «Detektiv Johansen», når mordmysteriene skulle løses.

– Bjørn Terje og dem hadde et filmkamera og de hadde også veldig mange bra locations på gården. Jeg husker at det ofte var jeg som instruerte og lagde karakterene, humrer Hollywood-regissøren, som også lot sin livlige fantasti få fritt utløp i skolestilene, der massakrene stod i kø.

– He-he. Ja, der vi egentlig skulle skrive en fire siders stil, kom jeg opp med en 25 siders actionfilm.

Kjedet seg

Ryktene forteller at forløperen til langfilmen «Kill Buljo The movie» oppstod av ren kjedsomhet, da Tommy og Stig Frode Henriksen gikk rundt mellom hyllene på videobutikken på «City» for mer enn 15 år siden.

– He-he. Ja, det stemmer. Jeg tror det var slik at jeg sa: «skal vi ikke lage en parodi på Kill Bill», og så sa Stig Frode: «ja, den kan hete Kill Buljo», mimrer Wirkola, som sammen med en kompisgjeng satte i gang med å lage en filmsnutt, som gikk sin seiersgang på internett, med utrolige 300.000 nedlastinger. Før Youtubes storhetstid...

Før Wirkola kom og brøt alle tidligere forestillinger om hva nordnorsk film skulle være, hadde vi Knut Erik Jensen og Nils Gaup. Ikke et galt ord om de fremragende regissørene, men Wirkola representerte noe helt annet. Med sin helt spesielle humor tok han og medforfatter Henriksen hele Norge på senga. Inkludert mediebransjen, der man ikke riktig visste hvordan man skulle takle disse halvgærningene fra Finnmark. 

– Jeg husker Dagbladet ikke bare slaktet filmen, de brukte to hele sider på det, under tittelen: «Kill hypen». Det var selvsagt ikke noe morsomt å få en sånn avisside i ansiktet, sier Wirkola.

Flink å løfte talenter

Men så må man kanskje regne med litt av hvert når man lager filmer som er utenfor mainstream-boksen.

– På noen filmer, som eksempelvis «Kill Buljo» og «Kurt Josef Wagle», er det ikke så tungt å få dårlige kritikker. Man vet at dette er enten elsk eller hat, og da bryr man seg ikke så veldig. Men klart, på en film som «What happend to monday», er det jo litt kjipt. Heldigvis fikk den flere gode anmeldelser enn dårlige, vi er på 63 prosent på rottentomatoes.com, som er den store målestokken i USA, så da må man bare fokusere på det, mener den jordnære altaværingen, som i mars ble tildelt den aller første «Døråpnerprisen», på den norske Oscar-festen i LA, for sin innsats i å fremme norske filmarbeidere internasjonalt.

– Det er viktig å hjelpe de nye inn. Og er det noe Hollywood er flink til er det å løfte frem nye talent, sier Tommy.

– SMART DAME: Tommy Wirkola lovpriser Glenn Close, som hadde en birolle i What happend to monday.

– Proffe til fingerspissene

Alta-regissøren har ikke vært redd for å gå høyt ut når han skal plukke ut skuespillere til filmene sine. Vi antar også at det hjelper på selvtilliten at flere store skuespillere har vært nysgjerrige på den utradisjonelle nykommeren fra Norge.

I «What happend to Monday» kan Wirkola, i tillegg til Noomi Rapace, også skilte med selveste Glenn Close og Willem Dafoe på rollelista. Close aller best kjent fra «Farlig begjær», sistnevnte kjent fra en rekke filmer, deriblant «Platoon» og «Wild at heart».

–  I tillegg til å være fantastiske skuespillere er de også herlige mennesker. Man skjønner, etter å ha jobbet med de, hvorfor de har hatt så lange og suksessfulle karrierer. De er proffe til fingerspissene, smarte, og ikke minst så har de fremdeles en stor glede av å være skuespillere. De elsker jobben sin og det smitter over på oss andre, sier Tommy til Altaposten.

TAR REGIEN: Tommy Wirkola begynte tidlig å ta regi. Her fra innspillingen av What happend to monday. Foto: Marian Pascale

Det er ikke bare Tommy som setter stor pris på stjernene. Hollywood-skuespiller Jeremy Renner spilte en av hovedrollene i Wirkola-plottet «Hansel und Gretel Witch Hunters». I et intervju med VG i 2012 lovpriser skuespilleren Wirkola.

– Han er fantastisk. Supersmart. Enorm humoristisk sans. Det er et smil og glimt i øyet bak alt han gjør. Det har jeg oppdaget med andre skandinaver også, og jeg vet ikke om det skyldes det kalde klimaet og mangel på sol, sa Renner, som også berømmet Tommys ro og sindighet:

– Han er en fantastisk samarbeidspartner, for ikke å snakke om å løse problemer på settet. Det var som å skvette vann på gåsa, der andre ville friket helt ut.

Burgerheads

Når Hollywood-regissøren og manusforfatteren fra Gakori er hjemme går mammas grovbrød, pokerlag med gutta og pubturer ned på høykant. Ikke bare har Tommy en fortid som hobbymusiker i bandet LA Laplanders, sammen med blant andre Petter Carlsen. Han og Carlsen spilte også sammen lenge før noen av dem visste at Carlsen kunne synge.

– Da vi var tenåringer hadde vi et band som het Burgerheads. Petter sang ikke til å begynne med, og det var en tilfeldighet som gjorde at vi oppdaget at han hadde talent, ler Tommy, som selv var trommis.

– Jeg savner de greiene, sier han og ser drømmende ut i lufta.

Valgsjokket

Snart skal han snart tilbake til et USA som er sterkt preget av landets politiske overhode.

– Det er helt tragisk. Hver dag våkner man til noe forferdelig som den fyren har gjort eller sagt. Han er et ufyselig menneske, mener Tommy, om USAs omstridte president, Donald Trump.

I likhet med New York har California overvekt av demokrater, som ifølge Wirkola er svært engasjert, men aller mest sjokkert etter valget i november.

– Folk var i sjokktilstand, det var og er fortsatt mye sinne, frustrasjon, og frykt blant folk, sier altaværingen, som selv er svært engasjert i politikk.

– Det rare er at folk som har stemt for Trump, arbeidsledige og fattige hvite, også er de som får det verst under hans politikk. I filmbransjen er det mange som vil nyte godt av hans skattelettelser, men likevel er ikke folk i miljøet for Trump. Vi tenker lenger enn som så, fastslår den norske regissøren.

Skremt av klimaendringene

I forbindelse med den siste filmen «What happend to Monday» gjorde Wirkola mye research på klimaendringer og global oppvarming. Om han ikke var skremt fra før, er han iallefall blitt det nå.

– Vi kan rett og slett ikke fortsette slik som dette. Vi ødelegger jorda vår, sier han bestemt, mens vi er på vei fra forledrenes hus og til Alta sentrum, for å treffe kjæresten.

– Julegaver har jeg egentlig et litt anstrengt forhold til. Vi har altfor mange ting allerede. Onkelbarna mine får penger. Det er det de ønsker seg, sier han.

  Selv om Wirkola er blitt en kjent mann, er det ikke tvil om at han liker seg best bak  kamera. Modell-kjæresten er naturlig nok mer vant å posere, og stiller sporty opp for lokalavisa i nord. Men hva synes en søring om filmene til Tommy egentlig?

– Jeg synes filmene er utrolig kule og morsomme, og jeg presser alle vennene mine til å se dem, ler Kamilla, som skal til familiehytta på Geilo og ferie jul sammen med sin familie.

– Det er veldig avslappende å være i Alta - og i Norge generelt. Alt er mer uhøytidelig her, sier modellen, som i et tidligere intervju med hovedstadspressen har uttalt at hun vil amme når den tid kommer, selv om frisør- og stylistkongen Jan Thomas en gang frarådet Alnes dette, for å ikke ødelege puppene.

Enn så lenge blir det verken amming eller ufrivillige våkenetter for paret, som ikke er klar for barn ennå.  Begge har mange jern i ilden og mange drømmer som skal realiseres, før de blir bleieskiftarbeiedere. Men selv om drømmene er mange og store er Tommy klar på at regissørlivet i Hollywood er ferskvare.

– Det er mange som har måttet reise hjem fra Hollywood, og jeg føler meg veldig priviligert så lenge jeg kan holde på med det jeg liker aller best.

I et lengre tidsperspektiv har han planen klar.

– Jeg bruker å si til Kamilla at når alt går til helvete i verden, så skal vi flytte til landstedet vårt i Langfjorden. Der skal vi dyrke egne grønnsaker og leve av det naturen gir oss.

– Hva sier Kamilla til dette?

– Hun er stor fan av Langfjorden, så hun er absolutt åpen for det, smiler Hollywood-regissøren.