Planlegger to samiske komedier

– Kan bli starten på en bølge med spillefilmer fra nord.

SAMISKE KOMEDIER: Mathis Ståle Mathisen håper å spille inn to samiske spillefilmer med humor som bakteppe. (Arkivfoto)Foto: Privat / fotomontasje Altaposten

pluss

Altas filmselskap, Rein Film, håper å lage to samiske langfilmer i året som kommer. 

Samisk komedie 

– Hvis vi klarer å skaffe finansiering kan vi i 2018 og 2019 ha spilt inn to samiske filmer. Så langt har vi fått støtte fra samisk- og norsk filminstitutt, men vi mangler noen investorer for at planene kan settes ut i live, sier Mathis Ståle Mathisen i Rein Film.

En av filmene som skal bli en komedie, skal handle om ei jente som har blitt fortalt av sin mor at hennes far er en dansk sæddonor. 

– Hun har derfor fylt rommet sitt med plakater av den kjente skuespilleren Viggo Mortensen, som hun håper og tror er hennes far. Men, en dag står det et telt i hagen og det er hennes egentlige far som har kommet på besøk, og da brister selvsagt drømmen om at faren er den kjente skuespillerne, ler Mathisen.

Seks filmer fra nord

I tillegg håper han at også at et annet spillefilmprosjekt ser dagens lys i nær framtid.

– Vi planlegger også en film som skal handle om en søring som arver et hus nordpå. Han drar derfor til dette huset, og dette blir hans mest crazy dag noensinne. Også denne skal bli en samisk komedie, sier Mathisen, som tror de neste årene fort kan by på en bølge med samiske filmer.

– Jeg vet at det for tiden er planlagt seks samiske spillefilmer, og hvis alt går i orden med finanseringer, kan dette bli starten på en bølge med spillefilmer fra nord. Det finansielle er litt avhengig av hva som står i manus, men hver film har i snitt en kostnadsramme på mellom 10 til 20 millioner, sier altaprodusenten.