Han og SV vil sammen med Ap, KrF, MDG og uanghengig representant Ellinor Nilsen bruke sparekniven på posten som er satt av til politisk virksomhet.

– Total besparelse blir 200.000 kroner. Det kommer i tillegg til at vi tok ned totalutgiftene for politisk virksomhet betydelig da vi tok over etter de borgerlige for to år siden. Nå kutter vi enda mer, sier Berg.

Han legger til at Alta kommune allerede har en effektiv politisk drift, og at kommunen på ingen måte framstår med særskilt gunstige ordninger for de folkevalgte. Det gjør heller ikke avlønningen til Kautkeino-ordfører Johan Vasara, som har gitt beskjed om at han i 2018 skal ha 100.000 kroner lavere lønn.

Kutter disp-utvalget

Ett av tiltakene for å ta ned kostnadene er å fjerne disp-utvalget. Utvalget som behandler søknader om dispensasjon fra loven om motorferdsel har årlig rundt 10 møter. For hvert møte har blitt utbetalt møtegodtgjøring og eventuelt tapt arbeidsfortjeneste til de folkevalgte i utvalget. I tillegg har lederen hatt en liten prosentandel frikjøp. Per i dag har MDG lederen i disp-utvalget, Miriam Akkouche, blitt tilgodesett med noe frikjøp.  Akkouche bor i Bergen hvor hun studerer, og har søkt permisjon fra politiske verv, med unntak av å være representant i kommunestyret.

Posisjonspartiene er i tillegg enige om å ha ett  kommunestyremøte mindre i året. I tillegg kuttes seks hovedutvalgsmøter. Sammen med innsparingen ved å legge dispensasjonsutvalget direkte under hovedutvalget for næring, drift og miljø, betyr dette innsparing på flere hundre tusen kroner. Posisjonspartiene er imidlertid enige om å øke varaordførerens frikjøp fra 40 til 60 prosent.

– Veldig viktig. Vi ser at Hammerfest kommune, som er halvparten så stor som Alta, har varaordfører på heltid. Det er strategisk viktig for Alta å ha et ordførerteam som kan fronte kommunen. Anita og Monica er på jobb nærmest døgnet rundt for kommunen, og det er helt nødvendig å gi de bedre arbeidsbetingelser, påpeker Tommy.

Ikke nok

Kommuneøkonomien er stram, og mange vil oppleve kutt eller trangere rammer neste år.

– I en sånn situasjon er det viktig at vi politikere også blir med på dugnaden hvor lokalsamfunn og ansatte stiller opp for å sikre en god kommuneøkonomi. Demokrati koster, og det er svært viktig at Alta, og andre kommuner, legger til rette for at alle skal kunne ta del i lokaldemokratiet, påpeker Berg. Han innrømmer samtidig at balansegangen mellom tilrettelegging for demokrati og ønske om å holde politikergodtgjøringer lavest mulig er vanskelig.

– Det er ingen hemmelighet at jeg har ønsket å gå enda lengre enn kutteforslagene som nå blir vedtatt. Det er bra at vi tar kutt med en netto innsparelse på 200.000 kroner, men i den svært spesielle økonomiske situasjonen vi nå er i, har jeg lansert kveldsmøter for kommunestyret. Med det ville vi spart på tapt arbeidsfortjeneste til representantene, noe som ville gitt store positive økonomiske utslag.

– Hvorfor blir det ikke reell politikk?

– Fordi dette må modnes og vurderes mer. Kveldsmøter vil ramme en utsatt gruppe politikere som det er viktig å beholde og legge til rette for. Det er gruppen unge politikere med små barn. Et eksempel er meg selv. Undertegnede har kone i turnusjobb og og det er en forventning at jeg tar min del av jobben på «hjemmebane». En ekstra belastning og ytterligere tid borte fra familien ville helt klart vært en utfordring. Likevel mener jeg at vi må vurdere kveldsmøter fordi innsparingen ville vært svært stor. Vi går et stykke i år. Neste år er min ambisjon at politikerne må bidra med enda større kutt i egne ordninger.

Går ned 100.000 kr

Ikke bare i Alta, men også i Kautokeino, er det politikere som vil framstå som solidarisk med de som rammes av en svært anstrengt kommuneøkonomi. Ifølge uttalelser fra Vasara til Altaposten må Kautokeino kutte driften med over seks millioner kroner i 2018. Det kommer etter flere år med tunge kutt etter at kommunen havnet under statlig økonomisk overvåkning og styring.

NED I LØNN: Kautokeino-ordfører Johan Vasara har på eget initiativ bedt om å gå ned 100.000 kroner i lønn i 2018. Begrunnelsen er svært stram kommuneøkonomi. Foto: Magne Kveseth

Nå sender ordfører Johan Vasara (Ap) et signal som ikke er til å misforstå. Mens andre i samfunnet kjemper for lønnsøkning har Vasara gitt beskjed om at han vil ned i lønn.

– Det var viktig for meg å sende et signal om at vi tar kuttene i kommunen alvorlig, forklarer ordfører i Kautokeino, Johan Vasara til iFinnmark.no.

– For mange har nok dette vært en oppvekker, og jeg tror flere nå virkelig forstår hvilken situasjon kommunen vår står i, avslutter han.