I høst kunne ordfører Monica Nielsen og varaordfører Anita Håkegård Pedersen i Altaposten berolige med at de hadde tett dialog med blant annet Tromsø om en felles region.

Venter forgjeves

Siden har Frp-politiker Rut Olsen ventet på både konkret informasjon og debatt om Altas rolle i regionreformen.

– Jeg har ventet forgjeves. Dette er en så viktig sak, at den bør tuftes i de folkevalgte organene i Alta kommune. Vi har en formannskapsmodell, der vi alle har et ansvar for det endelige resultatet. Da er det ikke greit at vi må sitte på gjerdet, mens den politiske ledelsen driver med privatpraktiserende prosesser, sier Olsen.

Redd kjeft fra Vadsø?

I skrivende stund velsigner Stortinget nok en gang sammenslåingen av Troms og Finnmark, uten at de to fylkene er blitt enige seg imellom. Finnmark Frp har pekt på Alta som et godt kompromiss som hovedsete for den sammenslåtte regionen.

– Alta kan ikke sitte stille i båten og se på at man fra Vadsøs side kjører et ensidig spor. Min teori er at Ap-ordføreren vår er redd for reaksjonene fra Vadsø, sier Rut Olsen.

Fravær av debatt

Olsen synes likevel fraværet av informasjon og debatt er verre.

– Jeg har registrert at Ap-veteraner har luftet sine meninger i det offentlige rom, men aner ikke hva den politiske ledelsen mener eller argumenterer med i sine mange dialogmøter. Tiden må være inne for å bringe saken inn for formannskap og kommunestyre, sier Olsen.

Hun er samtidig på jakt etter solidarisk oppgavefordeling og et konkret håndslag til Vadsø.

– Hadde Alta fått oppgaven som regionhovedstad, hadde det vært viktig å ivareta Vadsø med andre arbeidsplasser som måtte komme i form av nye og større oppgaver. Det er ingen tvil om at Vadsø vil slite med tap av så mange arbeidsplasser, selv om Fylkesmannen blir lokalisert dit.

Altaposten har ikke lyktes med å få kommetar fra ordfører Monica Nielsen.