Foreldre i Máze møtte forleden ordfører Johan Vasara for å få svar på hva kommunen mener med stadig vekk å foreslå nedlegging av skolen. De mener også kommunen driver skolen i bygda ulovlig, når 10. klassingene ikke har norsklærer og dermed ikke kan få karakter i norsk.

Mangler karakter

– Foreldreutvalget (FAU) i Máze vil sende en formell klage til Fylkesmannen over dette. Det blir gjort fordi en manglende karakter for 10-klassingene kan føre til at de ikke konkurrerer om plasser i videregående skole på lik linje med andre, sier Klemet Erland Hætta, som er en av foreldrene som deltok under møtet med ordføreren.

Det var stort oppmøte under møtet, der både foreldre og elever var på plass.

Foreldrene ville blant annet vite hva ordføreren egentlig mener om skolen, siden han på lokalradioen GLR, i den samiskspråklige avisa Ávvir og via NRK Sapmi har nevnt at skolen kanskje måtte legges ned.

Johan Vasara sa til Altaposten for et par uker siden, da rådmannens kuttforslag ble kjent, at det var uaktuelt å legge ned Máze skole, men dette har ikke roet foreldrene.

Annen pendling

Foreldre ønsket å høre hvor ordføreren konkret ville spare –  og de ville vite hvorfor skolen ble satt opp mot Máze bo og servicesenter (MBSS) siden det er sagt at hvis bosenteret skal åpnes, så må det spares mer eksempelvis ved skolen.

– Foreldrene føler at kommunen ber befolkningen velge mellom skolen og MBSS. Svaret fra ordføreren var at han ikke ser noen mulighet for at MBSS kan bli åpnet, sier Klemet Erland Hætta.

- Foreldrene foreslo at elever fra Kautokeino kan pendle til Máze, siden skolebygget i  Máze er i så mye bedre stand enn barneskoen i Kautokeino. Hans reaksjon på dette var at det er uaktuelt, det det kun er pendling den andre veien fra  Máze til Kautokeino som er aktuelt.

Sterkt kritiske

Foreldrene uttrykte seg også sterkt kritisk til tanken om å flytte barnehagen til skolen, fordi de mener dette vil gi et langt dårligere tilbud og at det vil koste for mye å legge til rette for det.

–  Vi tok også opp med ordføreren spørsmål om en konsekvensanalyse for hvordan pendling vil påvirke elevene. Lærermangelen ved skole i Máze er så prekær at 10-klasseelevene risikerer å ikke få norskeksamen. Fordi de mangler karakter i norskfaget stiller de langt dårlige i utgangspunktet ved søknad til videregående skole enn de elevene gjør som har en norskkarakter, sier Hætta. Og legger til at dette var ens ak ordføreren lovde å se nærmere på.

– Vi mener dette er helt ulovlig og FAU ved Máze skole kommer til å sende en formell klage til Fylkesmannen over lærermangelen. Foreldrene understreket at det tærer på at skolen hvert år skal nevnes som et mulig nedleggingsobjekt eller objekt for innsparinger på kommunebudsjettet. Nå er kommunen ute av ROBEK-lista, men likevel ser det ut for at Fylkesmannen må forvalte kommunen helt ned på saksnivå, så dette ser vi alvorlig på, sier Klemet Erland Hætta.