Torsdag møtte Grimstad, som er medlem av helsekomiteen, Altas varaordfører Anita Håkegård Pedersen og Finn Gjerull Rygh fra Oslo Economics (OE).

Rygh har ledet arbeidet til analysebyrået som er samlet i rapporten «Hva er kravene til statlige utredninger, og er det gjort utredninger av alternative løsninger for sykehusstruktur i Finnmark som tilfredsstiller disse kravene?»

Møtet på Stortinget styrket Grimstad i sitt syn på at byggingen av nytt sykehus i Hammerfest til mellom to og tre milliarder kroner må utredes.

– Forsøket på å trekke OEs integritet i tvil er på meg uforståelig. Ingen som har lest rapportene til OE har noen grunn til å trekke kompetanse og en sterk faglig forankring i tvil. OE ville aldri satt sitt eget renome på spill ved å la seg kjøpe til å gi bestemte konklusjoner, eller manipulere fakta. Rapportene de har levert om sykehusstrukturen i Vest-Finnmark er slett ikke noe bestillingsverk, slik noen hevder, sier Grimstad og legger til:

– Alle må forstå at et analysebyrå som har utallige oppdrag og rapporter for departement og andre offentlige institusjoner på sin referanseliste, ikke vil risikere å levere en rapport som de ikke kan innestå hundre prosent for både når det gjelder konklusjoner og annet innhold.

– La fornuften råde

I høst ble Venstre-politikeren valgt inn på Stortinget som representant for Vestfold og har fått plass i helse- og omsorgskomiteen. Der står Grimstad overfor oppgaven å overbevise komiteen om å støtte dokument-8-forslaget som krever full utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark før det gjøres milliardinvesteringer her.

– Jeg kan ikke si så mye fra komitebehandlingen. Merknadene som er levert er unntatt offentlighet fram til komiteen leverer sin innstilling. Det er per i dag vanskelig å si hvilken vei flertallet vil bikke. Mitt håp er at fornuften vil råde i stedet for at man gjør dette til en sak som handler om lokalpolitiske småligheter. Saken handler om hvorvidt vi politikere har fått et godt beslutningsgrunnlag med hensyn til vurdering av reisekostnader, reiseavstander, geografi og folketall – samt det viktigste; hvilke krav som må oppfylles for at berørt befolkning skal ha trygghet for liv og helse, klargjør Grimstad og legger til:

– Det er dette faktagrunnlaget vi må sørge for er på plass før vi går videre med veldig tunge helseinvesteringer i Vest-Finnmark. Jeg har stor forståelse for det engasjementet lokalbefolkningen utviser og vi i Venstre tar dette på høyeste alvor.

Nyttig møte

Altaposten er kjent med at møtet på Stortinget torsdag ble til etter at Trine Noodt hadde fungert som døråpner. Ordførerne Monica Nielsen og Anita Håkegård Pedersen har jobbet med å få den siste rapporten fra OE, som ble ferdig tirsdag denne uka, kommunisert ut til helsekomiteen og partigruppene på Stortinget.

– Trine har gjort en fin jobb i forkant slik at vi fikk møte Venstre som har en nøkkelposisjon i denne saken. Hun var dessverre forhindret fra å være med til Oslo denne gang. Møtet på Stortinget var veldig positivt, og jeg er trygg på at Carl-Erik i komiteen vil få fram det dette saken handler om; at det ikke er utredet alternativ. Vi hevder at en milliardinvestering uten å utrede alternativ er et gedigent sjansespill med samfunnets midler. Like viktig er det at dette vil medføre at en uholdbar situasjon der befolkningssenteret i Finnmark fortsatt må leve med at akuttilbud og fødeavdeling er 14 mil og en risikofylt fjellovergang unna. For Kautokeinos befolkning er sykehustilbudet dobbelt så langt unna, sier Håkegård Pedersen.