De to private barnehagene i Kautokeino, Nuortamielli og Gáhkkorčoru har nå fått oppgjør for manglende og for lite kommunalt tilskudd. Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak om tilskuddssats og ga ordre om ny beregning.

Oppgjort i går

I går tikket det inn til sammen 5,6 millioner kroner på de private barnehagenes konto i Kautokeino. Nuortamielli barnehage fikk 3,68 millioner kroner på konto.

– Ja det stemmer, men vi har så langt ikke fått noe vedtak eller noen som helst annen beskjed om beløpet, sier talsperson for Nuortamielli, Håkon Hansen.

Det er han som har brukt advokat for å få kommunen til å regne ut tilskuddet på nytt, noe som Fylkesmannen ga barnehagen medhold i at skulle gjøres. Til dette hyret kommunen ekstern konsulent som har funnet nye tall og beregningsmåter som gir en annen sluttsum for driftstilskuddet enn hva kommunen selv først hadde regnet ut.

Positivt

Direktør for Studentsamskipnaden i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, er ansvarlig for Gáhkkorčoru barnehage som er den andre private barnehagen i kommunen. Han bekrefter at samskipnaden i går fikk overført litt i overkant av to millioner kroner med beskjed om at dette var en utbetaling av "for lite utbetalt tilskudd".

– Jeg regner med at vi får en nærmere forklaring på dette, for tidligere i år fikk vi brev fra kommunen om at det var foretatt en kontrollregning på tilskuddet, der de mente vi hadde fått 1,2 millioner kroner for mye utbetalt. Det som er bra med denne saken er at kommune  nå prøver å få tilskuddene riktig utregnet, slik at vi som driver de private barnehagene kan påregne en viss forutsigbarhet, sier direktøren for Studentsamskipnaden i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

– Nå mener vi tallene er riktige

Kautokeino kommune betaler skylda si.

Enhetsleder Bodil Utsi Vars i Kautokeino kommune sier hun beklager at barnehagene ikke har fått det tilskuddet de skulle ha fått og sier kommunen vil se på de rutinene som ligger til grunn for utregningene tidligere.

– Jeg vil ikke skylde på noen for at dette har vært feil, men det er en grunn til at vi har hatt et firma utenfra for å se på utregningen, etter at fylkesmannen opphevet vedtaket. Nå har vi fått kvalitetssiket tallene. Selvfølgelig er det beklagelig at de har fått for lite tilskudd, men vi retter på dette nå og de får tilbake hva de hadde krav på fra 2011 til 2014, sier Bodil Utsi Vars til avisa.

– Hvordan kan dere dekke inn denne kostnaden på vel fem millioner kroner?

– Vi har en ramme for barnehagene, men det tas av budsjettet for kultur og oppvekst. Jeg har ikke vært inne i budsjettet nå, men dette er noe vi må få dekket inn. Vi må betale ut det vi skylder. Når utregningene har vær feil og det er avvik hvert år samt at det er to barnehager, så blir det til sammen et stort beløp. Vi må nå se på våre rutiner slik at vi ikke kommer i samme uføre igjen og det er viktig at man kan dette med utregningene, sier hun og legger til:

– Nå mener vi tallene er riktige.