– Vi synes den innvandringspolitikken som føres idag er inhuman. At vi driver og sender ut sårbare ungdommer eller skremmer dem på flukt, eller enda verre, fører dem i armene til menneskesmuglere, som lover dem en bedre fremtid et eller annet sted i Europa, er rett og slett skandaløst, sier Kristin Jensen i Alta Ap til Altaposten.

Hun sier at hun har et samstemt styre med seg på at Alta Ap ikke lenger vil sitte stille å se på det som skjer.

–  Vi i Arbeiderpartiet kan ikke være bekjent av å støtte Frp og Sylvi Listhaug når det gjelder asylpolitikken og vi vil i neste styremøte forfatte et notat, som vi vil sende partiet sentralt, sier Jensen.

Det hun og de andre lokale Ap-politikerne reagerer på, er regjeringens praksis med å sende ut enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig oppholdstillatelse den dagen de fyller 18 år.

– Vi ser også i Alta at unge, mindreårige gutter plutselig bare forsvinner rett før de fyller 18 år. Plutselig er de bare borte fra eksempelvis fotballtreninger, sier Jensen, som er hovedutvalgsleder for helse og sosial i Alta kommune, men også jobber i Alta IF.

467 har rømt

De siste dagene har det florert med saker i riksmedia om unge asylsøkere som forsvinner fra norske asylmottak. Dagbladet skriver at fra september 2016 til september 2017, har 467 enslige mindreårige asylsøkere under 18 år rømt fra norske mottak. 223 av barna som har rømt i perioden, er fra Afghanistan.

Alta Ap er ikke det eneste lokalpartiet som reagerer. Tirsdag vedtok representantskapet i Oslo Ap at stortingsgruppa må prioritere å avløse dagens ordning med en ny.

– Oslo Ap stiller seg bak asylforliket som legger føringer for at Norge skal ha en streng, rettferdig, men også human asylpolitikk. Mange mener at den retorikken og praksis som er ført til nå ikke er human. Mange unge mennesker med beskyttelsesbehov har livet på vent, og det er en praksis vi ikke ønsker, sier leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, til Dagsavisen.

Bryter menneskerettighetene

En av dem som står bak vedtaket fra Oslo Ap er tidligere utenriksminister og leder av Afghanistan-kommisjonen, Bjørn Tore Godal. Han sier følgende til Dagsavisen:

– Bakgrunnen her er at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er alvorlig. Samtidig opplever vi en returpraksis som blir stadig strengere. Dette har både flyktningorganisasjoner, bispemøtet og legeforeningen reagert på. Nå har Oslo Ap vedtatt en uttalelse hvor vi sier at Ap må alliere seg med partene i asylforliket, og muligens også SV for å endre praksis.

Amnesty konkluderer forøvrig i en rapport med at Norge og flere andre land bryter menneskerettighetene når de tvangsreturnerer personer til Afghanistan.

La dem få bli

Kristin Jensen svarer slik når Altaposten spør hva hun og lokalpartiet mener bør skje med de enslige asylsøkerne som har midlertidige oppholdstillatelser:

– I dag er det 130 ungdommer det er snakk om. Enslige, redde barn. Vi bør la dem få bli. Det har vi i Norge plass og råd til.