Han var stildommer i Planica i 1999 da Tommy Ingebrigtsen satte verdensrekord på 219,5 meter. Han har dømt foran 100.000 tilskuere i Zakopane der han etter rennet måtte skrive autografer, og han har flere ganger dømt under hoppuka. Men selv om den internasjonale karrieren var over da han fylte 65 er Anton Dahl (68) fortsatt aktiv i dommertårnet.

– De ønsker landets beste dommere under helgas NM og da ringte de selvfølgelig til Kautokeino, sier Anton Dahl med et smil.

Lag fra Finnmark

Lørdag er det individuelle renn for både damer og herrer, mens det søndag arrangeres lagkonkurranse. Da skal Dahl studere Alta-hopperne Stian Danielsen og Jørgen Oliver Strøm, samt Nordlys-hopperne Lemet Nystad og Ole Mathis Nedrejord som stiller på laget fra Finnmark.

– Det er synd at vi ikke har særlig aktivitet i bakkene i Finnmark i dag, men gledelig at vi likevel klarer å stille lag i NM, sier Dahl som har vært tvunget til å skolere seg foran hver sesong siden han startet som hoppdommer og etter hvert fikk sin internasjonale debut i 1994.

– Reglene for hva vi skal og kan trekke for endrer seg og vi må oppdateres foran hver sesong. Denne høsten har vi to samlinger hvor alt av regler gjennomgås grundig, sier han.

Grusomt ble vakkert

Hoppstilen har endret seg siden Dahl startet opp som lokal dommer. Den brede skiføringen svenske Jan Boklöv innførte mot slutten av 80-tallet er vel den som har endret sporten aller mest.

– Jeg var langt fra begeistret for Boklöv-stilen i starten, men i dag er det vakkert å se på. Det betyr vel at man kan venne seg til det meste, sier Dahl med et smil og legger til:

– Vi i Norge er veldig tradisjonelle og kanskje litt konservative.  En ting som diskuteres nå er glidende telemarknedslag der spesielt Janne Ahonen var flink å lure dommerne ved å skyve fram foten etter landing. Mange mener vi skal godta det, men vi er ikke helt enig, hvert fall ikke i Norge, sier han.

Sendes på tv

Helgas NM blir tv-sendt på Eurosport Norge noe som gjør at NM-programmet er noe forskjøvet.

– Alt rundt mesterskapet blir litt større enn først planlagt. At det sendes på tv er nok hovedårsaken, avslutter Dahl.

Den første omgangen for damene starter ikke før klokken 19.40 lørdag før de 50 beste fra herrekvalifiseringen følger på fra klokken 20.00. Det betyr at NM-vinnerne trolig ikke kåres før klokken nærmer seg 22.00 lørdag kveld.