Da Posten Norge i februar 2016 sluttet å levere ut post på lørdager, måtte laboratorier på helseinstitusjoner over hele landet enten ta i bruk budordning, eller sørge for at ingen prøver ble levert Posten etter klokken 14.00 torsdag. Årsaken er at prøvene da ville bli liggende i postsystemet fram til mandag før de ville være framme der de skal analyseres. I statsbudsjettet for 2018 fremmer regjeringspartiene kutt av A-post, det vil si post som i dag har garanti om ett døgns framsending etter 1. januar 2018, vil kunne ta to døgn.

Må løses

Kommuneoverlege Kenneth Johansen forteller til Altaposten at prøveregimet med et nedkortet tidsvindu har skapt store problemer for leger og pasienter i Alta.

– Dette er ikke først og fremst et problem i forbindelse med akutt sykdom eller skade. I de tilfellene hvor vi er i tvil sendes alltid pasienten til sykehus hvor det er døgnåpne laboratorier, slik at prøver kan tas og analyseres uten opphold. Når det tas prøver lokalt, er det for sjekk eller i fast oppfølging. Å få fram prøvesvar er ikke tidskritisk. Men det er klart at trykket på legekontorene blir stort i første del av uka. Det er også beklagelig at pasienter som har time fredag, og nå framover kanskje også torsdag, er nødt å komme tilbake mandag eller tirsdag for å tå tatt prøvene som legene mener er en nødvendig del av undersøkelsen, forklarer Johansen.

– Er dette et akseptabelt tilbud for over 20.000 innbyggere i Finnmarks største kommune?

– Rimelig løsning

Sykepleier og tidligere toppolitiker i Alta kommune, Jenny Marie Rasmussen, har de siste dagene vært en av de som har satt fokus på det hun mener er en smått absurd situasjon – at det ikke er et system for å kunne tas blodprøver i Alta fire av ukas syv dager.

– Løsningene er like enkelt som den er økonomisk rimelig. Bygg opp laboratoriet i Alta helsesenteret, slik at det er på sykehusnivå og kan analysere de prøvene som i dag sendes til Hammerfest. Vi snakker ikke om veldig dyre maskiner, men om investeringer til under én million kroner, sier Rasmussen til Altaposten.

På sin Facebook-profil antyder hun at kostnadene kan ligge mellom 250.000 til 650.000 kroner for maskinene som må på plass for å oppgradere laboratoriet til Hammerfest-nivå. På laboratoriet i Alta er fagleder Ann Christin Amundsen mer enn klar til å kunne gjøre jobben om nødvendige maskiner kommer.

– Vi er klare. Det er mer enn god nok plass på laboratoriet, sier Amundsen, som i dag har en medarbeider sammen med seg på laben som dekker sykestue, øvrige helsetilbud på senteret og legevakta. Med å oppgradere laboratoriet ved helsesenteret vil alle legesenterene i kommunen få analysert sine prøver her i stedet for å sende de til Hammerfest. Fortsatt må en del andre prøver sendes til Tromsø og UNN, prøver som krever laboratorie på et enda høyere nivå.

Blodbank

Med kutt av A-post, og risiko for to dagers postgang, vil umuliggjøre sending av enkelte typer blodprøver. Altaposten får opplyst på ett av legesentrenes laboratorium at blod er ferskvare, og at noen typer blodprøver har under 24 timers holdbarhetsfrist. Nedfrysing av blodprøvene før sending har vært forsøkt for å forlenge holdbarheten, men uten ønsket resultat. Det betyr enda en utfordring etter at A-posten kuttes 1. januar

I Alta kobles nå oppbyggingen av et laboratorium på sykehusnivå til både flere sengeposter i det nye nærsykehuset, men også til akuttilbud. Blodbank er et klart ønske, noe som vil være svært viktig ved større ulykker. Et minimumskrav i en uttalelse fra et enstemmig kommunestyre er at Alta får en tappestasjon for blod.

– I dag må altaværingene reise til Hammerfest eller Tromsø for å gi blod. Når det er behov for blod her i Alta, så må det transporteres tilbake, påpeker ordfører Monica Nielsen. Gjentatte ganger har Alta-politikerne bedt om gjeninnføring av mulighet for å gi blod.

– En tappestadjon bør reetableres i Alta og det bør legges til rette for lagring av blodprodukter i Alta, mener ordføreren, og legger til at ønsket er at laboratoriet i Alta utstyres, slik at testing av blod  fra nye givere kan gjøres lokalt. Fra kommunens side er det et krav at laboratoriet bygges opp til at de fleste blodprøver kan analyseres i Alta. Det er også viktig med tanke på sykehustjenestene som bygges opp her.