– Dette er forurensning på sitt verste, sier Anne Kjelsberg Jonas, som har tatt bilde av bilen og sendt det inn til Altaposten.

Ifølge Kjelsberg Jonas dukket bilen med litauisk nasjonalitetsmerke påklistret opp ved det gamle grustaket ved Tangen bru en søndags morgen i november 2016. Et sted som blir flittig brukt av både gående og syklende.

– Vi tok kontakt med politiet og ga beskjed om bilen allerede den første helga vi oppdaga den. De lovte at de skulle følge opp saken. Kommunen, som forurensningsmyndighet, ble også kontaktet. Også her ble det lovet at de skulle se på saken, forteller hun.

Men lite har blitt gjort. Nesten ett år senere står bilen fortsatt på samme sted med, nå med knuste ruter og ribbet for inventar.

– Flere i nabolaget har reagert på denne bilen og har meldt fra til både politi og miljøavdelingen i kommunen. Ingenting skjedde. Månedene gikk, snøen kom og tinte, det ble vår, sommer og nå 24. oktober er den fremdeles her, forteller Kjelsberg Jonas.

Økt aktivitet

Hun forteller videre at det i begynnelsen av oktober så ut som at bilen var intakt, men i de to siste ukene har det vært stor aktivitet rundt bilen.

– Hjulene er fjernet, deler er tatt ut og nå sist helg har noen tatt ut siste rest av «krefter» og knust alle vinduene.

– Vi lurer på hvem som tar ansvaret for å fjerne bilen og rydde all det knuste glasset som ligger strødd rundt bilen, spør hun.

Altaposten har vært i kontakt med politiet i Alta. På grunn av en tidligere sammenslåing av datasystemer, har det ikke vært mulig å søke seg frem til den aktuelle henvendelsen. Lensmann Svein Tore Nilsen sier allikevel at det er dumt at biler blir hensatt på denne måten.

Sender purring

Spesialkonsulent i Alta kommune ved miljø, park og idrett, Marie Rushfeldt, sier til Altaposten at det ble bestilt kassering av vraket hos Rask As 12. juli i år. Hun fikk selv skriftlig beskjed om bilen 30. juni 2017.

– På denne bestillingen ble det sendt en purring 4. september og jeg fikk med en gang beskjed om at denne ville bli hentet snart. De skulle også ta kontakt når det var gjort. Jeg forstår det slik at de har svært mye å gjøre der. De får inn langt flere vrak enn forventet ved oppstart, sier hun.

– Kan du si noe om kommunens muligheter til å følge opp uregistrerte biler som dumpes?

– Vi finner alltid eier av norske kjøretøy, selv om de ikke har registreringsskilt påmontert. Eiere vil motta pålegg fra kommunen om å fjerne vraket. I tilfeller med utenlandske biler kan det bli noe verre å finne eier. Noen ganger lykkes vi å finne eier, da vil også eiere av utenlandsk registrerte biler motta pålegg om opprydding, forklarer Rushfeldt.