Rådmannen antydet nedlegging av Maze skole som et alternativ for å spare penger. Det gikk ikke upåaktet hen, heller ikke hos politiker Klemet Erland Hætta, som er fra den hardt prøvete bygda.

– Vi har møtt verre spøkelser i Maze enn en rådmann som foreslår å legge ned skolen, sier den tidligere ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Han kommenterer et intervju på radio GLR med rådmann Kent Valio i Kautokeino kommune, som av tre ulike kuttforslag nevnte nedlegging av skolen i Maze som et mulig sparetiltak.

FARE FOR KUTT: Maze skole kan bli ofret på grunn av dårlig kommuneøkonomi. Foto: Arkiv

Klemet Erland Hætta sier hele bygda har reagert på utsagnet om at man vurderer å legge ned skolen i Maze.

– Skolen er en svært viktig del av bygdas liv. Dette er ikke akkurat noen gladsak, men kanskje snarere det stikk motsatte. For uten skolen i bygda ser det mørkt ut. Den representerer et viktig samlingspunkt og den gir arbeidsplasser i Maze som bygda trenger, sier Hætta.

Han mener det er skremmende at akkurat Maze skole nevnes i samband med nedlegging, for sist gang en trussel om å utslette bygda kom, var den fra sentrale myndigheter i Oslo i form av trusselen om å demme ned hele bygda til midt på kirkespiret.

– Nå får vi altså en liknende trussel fra vår egen kommune og da mener jeg det må bety at dette er noe man seriøst har drøftet internt i kommunen, sier den tidligere ordføreren.

Reaksjoner

I Maze er bekymringen stor.

– Det er en betydelig snakkis i bygda akkurat nå, for legger man ned skolen her i bygda, så legger man ned hele bygda. Hele situasjonen som kommunen nå er oppe i på ny, er litt ris til egen bak, slik jeg ser det. Alle har visst at det ville komme nedskjæringer i kommuneøkonomien. Alle skulle omstille seg, men vår kommune har i to utredninger avvist en sammenslåing, men gått in for samarbeid med naboene. Dette mener jeg likevel kommunal ledelse ikke har gjort noe med, før ordføreren i gårsdagens radiosending på GLR sier at man skal samarbeide, påpeker Klemet Erland.

Han konstaterer at det har vært en oppvåkning.

– Det er virkelig bra at ordføreren har våknet, for etter siste valg ble det nedsatt et økonomiutvalg og dette tror jeg ikke har hatt mange møte, sier Hætta.

Han sier han må ta bladet fra munnen når han ser at kommuneledelsen har lent seg bakover og satset på at den nye regjeringen skulle pøse på med penger.

– Rådmannen har gjort det han har fått beskjed om  etter vedtak fra politikerne, men noen nedlegging av Maze skole blir det ikke. Jeg har sondert det politiske terrenget med representanter for posisjonspartiene i kommunestyret og de vil ikke legge ned skolen, sier Hætta.

MED HÅRD HÅND: Rådmann Kent Valio påpeker at det er politikerne som skal vedta budsjettet Foto: Magne Kveseth

Rådmannen Kent Valio er klar på rollefordelinga.

– Rådmannen vedtar ikke noe som helst, når det gjelder kommunens budsjett for 2018. Det er det Klemet Erland Hætta og resten av kommunestyret som gjør. Jeg gir dem lista over hva de har lov til å velge, slik jeg skal, sier Valio i en kommentar.

Han slår fast at politikerne nå etter mange år med kraftig innsparing, gjør at valget står mellom pest eller kolera.

– Tidligere kutt kunne gjøres der det ikke gjorde så vondt. Nå har vi kommet til de virkelig vonde kuttene. Dette vet nok tidligere ordfører Klemet Erland Hætta.  Jeg oppfordrer hele kommunestyret til å sette seg sammen og finne løsninger på dette, sier Valio.

Han har også en kommentar om dette med samarbeid mellom kommuner.

– Når det gjelder samarbeid med andre kommuner, så har det startet og styret i Ávjovárri urfolksregion har vedtatt at vi skal gjøre dette. Vi er i en prosess om et felles NAV-kontor, vi har allerede startet samarbeid med Karasjok om hjemmetjenester på kommunegrensen og sjekker også muligheten for samarbeid om barnevernsvakt, tekniske tjenester og samarbeid om bibliotektjenester lokalt, for å nevne noe, sier Valio.