– Det var veldig artig. Jeg ble veldig glad. Når man får en kulturpris i en alder av 45, så tar jeg den helt til mitt hjerte, sier Gørild Mauseth til Altaposten.

– Jeg visste ikke at det fantes sånne priser – for oss som jobber med kultur også, sier hun.

Gørild Mauseth spiller Margot van Gebert i Monster. Foto: Susanne Hætta/NRK

Skuespilleren fra Kjøllefjord fikk oppringningen etter

møtet i fylkestinget tirsdag

.

– De sier i begrunnelsen; aktiv kulturinnsats utover det vanlige. Det meste jeg har gjort er jo utover det vanlige. Men utgangspunktet mitt er jo Finnmark, så det er veldig hyggelig, sier hun.

Hun har sett at et innlegg om prisen raskt fikk 700 likes og gratulasjoner. Det deles raskt på sosiale medier.

– Jeg hadde nesten ikke rukket å ringe mamma for å fortelle det. Jeg er glad for alle som heier på meg og som jeg føler setter pris på det jeg gjør, sier hun.

– Hva skal du bruke pengene på?

– Det var det sønnen min også spurte om. Det blir sikkert noe som skal vare lenge. Da jeg vant i Høyesterett over NRK i sin tid, kjøpte jeg et flott Juhls-smykke, det største som Regine Juhls har laget noen gang. Jeg skal bære min seier til jeg dør, tenkte jeg da. Så kanskje det blir et smykke eller noe annet som varer lenge, sier Gørild Mauseth.

Mangeårig arbeid

– Mauseth mottar prisen for sin innsats for kulturlivet i Finnmark og fordi hun, gjennom sitt mangeårige arbeid, har representert Nord-Norge og Finnmark på en positiv måte. Finnmark fylkeskommune har delt ut kulturprisen siden midten av 1980-tallet, heter det i en pressemelding fra Finnmark fylkeskommune.

Gørild Mauseth kom inn på Teaterhøgskolen i Oslo i 1992, som første kvinne fra Finnmark, etter at hun hadde gått dramalinjen ved Alta videregående skole.

I 1996 fikk hun sitt gjennombrudd med monologen «Av måneskinn gror det ingenting» på Den Nationale Scene, og hun har siden den gangen spilt åtte av Ibsens kvinneskikkelser. I 2001 ble hun utnevnt til Shooting star i Berlin og i 2003 mottok hun Radioteaterets ærespris Blå fugl for rollen som Elida i Fruen fra Havet. Gørild Mauseth debuterte som filmskuespiller i 1993, med rollen som Ragna i Telegrafisten, og i 1997 spilte hun rollen Lillian i filmen Brent av frost. Ett av Mauseths siste prosjekter er spillefilmen Karenina and I hvor hun, i tillegg til å spille filmens hovedrolle, er manusforfatter og produsent.

Det var hovedutvalget for kultur, folkehelse og samferdsel som vedtok hvem som skal få de tre prisene. Nylig har kompetanseutvalget besluttet at Kimek AS skal få prisen som Årets lærebedrift, og fylkesutvalget at Gamvik frivilligsentral skal motta bolystprisen.

Fylkeskulturprisen består av en pris på 30.000 kr og et kunstverk, og skal gis til personer eller organisasjoner som hører hjemme i fylket, og som har vist vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige.

Artig å spille med Bjørn Sundquist

Mauseth er aktuell på TV-skjermen i rollen som Margot i serien Monster, en hardbarka og beintøff mamma.

– Det har vært veldig artig å spille med Bjørn Sundquist, jeg kaller han bare «sheriffen». Det er fryktelig artig å ha en rolle som er helt annerledes enn de rollene jeg har gjort før, forteller hun.

Rollen var skrevet som en mannsrolle.

– Jeg har valgt å stole på manusforfatter og regissør, og visste at jeg gikk inn i noe jeg ikke hadde kontroll over. Jeg visste det var galskap å si ja, men ville si ja med hele meg, sier hun.

– Viser Margot en mykere side etter hvert?

– Jeg kan ikke røpe noe, men jeg har prøvd å gjøre henne som et menneske. Et hardt menneske har også et hjerte og en sjel. Man kan spørre seg; Hva tillater vi oss å gjøre når vi er alene, overfor barna våre, eller i det offentlige rom?

Mauseth tilbakeviser at serien er stigmatiserende overfor Finnmark og finnmarkinger.

– Nei, det synes jeg ikke. Dette kunne vært hvor som helst. For meg er ikke dette en serie om folk i Finnmark, men om et sted som er helt annerledes alt annet, sier hun.

Skuespillerne har gått inn for at de ikke skulle bannes i annenhver setning.

– Vi har i stedet prøvd å finne artige uttrykk som skal få folk til å tenke litt, røper hun.

Blant Europas beste

Akkurat nå er hun spent på Karenina & I i den prestisjetunge EFA, European Film Academy, eller Europas Oscar – der filmen er blant 17 utvalgte dokumentarfilmer som skal bli til fem, før det til slutt kåres en vinner. 3.000 regisørrer og filmarbeidere fra hele Europa gjør utvelgelsen.

– Karenina & I er mitt store hjertebarn. Den var mitt liv i fire år, er produsert av vårt filmselskap Orto Polare Film i Kjøllefjord. Den fikk god støtte fra lokale – som Lebesby kommune, Sparebanken Nord-Norge, Nordnorsk Filmsenter og Filmfond Nord, for ikke å snakke om at den er folkefinansiert fra folk i nord, forteller hun.

Foto: Orto Polare Film AS

Selv om hun og mannen Tommaso Mottola, og sønnen Baltazar på ni stadig farter rundt omkring i verden, og gutten går på den norske Globalskolen i Kjøllefjord, Roma, Vladivostok eller hvor de skulle være, så er det i Kjøllefjord de har sitt hjem.

– Joda, vi blir. Vi har til og med bil i garasjen, en gammel Volvo som nesten ikke blir brukt. Den har vi kjørt opp fra Roma, ler hun.

I Kjøllefjord har hun laget teater for barn og for eldre, noe hun håper hun kan fortsette med.

– Det er så artig å se når barn, og eldre, helt vanlige folk lærer å stå på scenen og skinne, sier hun stolt.

Tommaso Mottola og Gørild Mauseth satser i Kjøllefjord. Foto: Orto Polare

Utdeling i neste uke

For tiden er Mauseth på høstferie i Italia, men nå blir det å pakke kofferten og reise til Vadsø, så hun kan være med på prisutdelingen i neste uke.

– Da er det pent antrekk og full middag, sier hun.

– Så du kan ikke kle deg som ho Margot?

– Nei, ho Margot får ligge igjen hjemme, ler hun.