HamKam ser ut til å styre mot direkte opprykk, men dersom Alta IF forsvarer andreplassen venter først to kvalifiseringskamper mot laget som blir nummer to i PostNord-ligaen avdeling 2. Ett av lagene som kjemper om de to plassene som gir direkte opprykk og kvalifiseringsplass er Notodden som i dag er serieleder.

Etter at Andreas Granerud (33) forlot BUL var han tre sesonger i Alta IF før nettopp Notodden ble neste stoppested i 2007-sesongen. I løpet av åtte år i østlandsklubben spilte han 126 A-kamper og opplevde flere ganger å møte Alta IF.

Da 2014-sesongen var unnagjort tok han kone og to små barn med seg til England for å drive ungdomsarbeid og en kafe i samarbeid med den engelske kirke i byen Penrith. I sommer var familien tilbake på Notodden og Granerud ble raskt inkludert i sin gamle klubb.

– Jeg hadde en samtale med Kenneth Dokken (A-lagstrener) som ønsket meg med rundt rekruttlaget. Jeg fikk en stilling som spillende assistenttrener og ble etter hvert tilbudt en amatørkontrakt med A-laget ut året, sier altaværingen som i høst har styrt midtbanen på rekruttlaget mens han de siste årene på A-laget ofte ble brukt som back, en posisjon han taklet på en utmerket måte.

Prøver full satsing

Da gullrival Nest-Sotra ble slått 2-1 i helga var Granerud i A-lagstroppen for første gang siden høsten 2014. Han fikk derimot ikke spilletid.

– A-stallen er ikke veldig stor og jeg er hentet opp som backup. Selvfølgelig kan det ende med at jeg får spille, men jeg har helt klart realistiske forventninger... i år.

– Du avsluttet med en liten pause før du sa «i år». Betyr det at du satser for fullt med tanke på neste sesong?

– Jeg ga meg i utgangspunktet med fotballen da vi reiste til England, men har spilt litt i løpet av de tre årene vi var der. I vår var jeg med forholdsvis mye på et lag på et nivå jeg vurderer som litt lavere enn jeg forlot i Norge. Så jeg har sagt at jeg i første omgang skal trene hardt for å se om kroppen tåler det og om jeg kan ta nivået. Også får det bli som det blir.

TRE ÅR Andreas Granerud kom fra BUL i 2004 og spilte 1. divisjon med Alta i 2005, men er her avbildet året etter da Alta spilte 2-2 mot Nybergsund i 2. divisjon.

– Jeg liker å tro at tre år med mindre belastning for kroppen kan bidra til at jeg holder lengre. Jeg er blitt 33 år, men har tro på at jeg fortsatt har noe å bidra med på ett eller annet nivå. Klarer jeg å komme opp på et så godt nivå at jeg er ønsket med videre på Notoddens A-lag så er jeg åpen for å satse for fullt. Klarer jeg det ikke så er det absolutt ingen krise. Jeg var som sagt innstilt på at karrieren var over da vi dro til England, men føler på en måte at jeg ikke har noe å tape på å prøve. Går det så går det, går det ikke så er det også ok.

– Notodden kan være OBOS-ligalag neste år, frister det ekstra?

–  Det har jeg ikke tenkt på. Vi har en høst med mange vanskelige kamper foran oss og jeg ønsker ikke å spekulere i hvilket nivå klubben spiller på neste år.

– Jeg følger med på hva Alta gjør og det er alltid spesielt å møte Alta, men huff...det tør jeg ikke en gang å tenke på.

Valgte studier

Granerud som er lærerutdannet, og jobbet som lærer ved siden av fotballen før han dro til England, startet i høst på et toårig masterstudie i idrett.

– Det betyr at jeg vet hva jeg skal holde på med de to neste årene. Utover det er det relativt åpent. Kanskje blir det tilbake til læreryrket, men jeg ser heller ikke bort fra at jeg kan jobbe videre med fotballen slik jeg nå gjør i en lavere stillingsprosent.

Han trives på Notodden og ser ikke for seg at han vender nesen nordover, hvert fall ikke i løpet av de første årene.

– Utgangspunktet vårt er at vi blir her vi er nå også de neste årene, men så er det jo slik at man vet aldri hva som skjer i framtiden, avslutter Granerud.