– Jeg har ikke sett plastforurensing i sjø problematisert i forbindelse med NUSSIR, sier den hammerfestbosatte miljøtalsmannen Lars Bjørn Mehus.

MÅ BRUKE MER MODERNE TENNMETODE: Lars Bjørn Mehus fra Hammerfest er aktivt med å rydde den grønne perlen Seiland, hvor funn av sprengtråd er vanlig. - Utbyggere og entrepenører må velge annen type utløserverktøy, sier han. Foto: Privat

Mehus sikter her spesielt til sprengingstråd, som benyttes i store mengder i ulike prosjekter som vei- og tunnelbygging.

– Om de får tillatelse til deponering i sjø vil det medføre stor spredning av slike plastrester, dersom de ikke tar kostnaden med mer miljøvennlige tennløsninger, sier han.

Fibre og tråd

Mehus viser til at sjødeponering av sprengt fyllmasse får stor oppmerksomhet sørpå.

– Det får stor oppmerksomhet fordi det fører med seg store mengder plastfibre og sprengtråd av plast, sier han, og viser til nylig rettsoppgjør mot blant andre Moss Havn KF, som fikk rettslig ordre om å stanse dumping av plastmasser.

Mehus var aktivt med i rydding på Seiland nå i august, hvor de gjorde funn av sprengtråd av plast.

Kan unngås

– Dette stammer trolig fra veiarbeidene som foregår sør for Alta. De siste årene har vi stadig funnet slik sprengtråd i fjæra i flere av fjordene på Seiland. Alt fra få centimetre og oppover, sier han.

FØR: Bildet viser ei vik på Seiland like før ryddegjengen begynte. Inni alt dette fant de også søppel fra veiarbeid og andre prosjekter. Foto: Lars Bjørn Mehus

ETTER: Fjæra på Seiland etter ryddeaksjonen i sommer. Foto: Lars Bjørn Mehus

Dette kunne vært unngått om entrepenørene og utbyggerne valgte en annen type utløserverktøy, men kostnadene gjør at dette ikke prioriteres, sier Mehus, som nå naturligvis forutsetter at aktørene bak et eventuelt Nussir tar saken på største alvor.

Blogget ryddingen

– Nasjonen Norge har bråvåknet til alvoret. Klodens største søppelproblemm er plastavfall i havet, sier han.

Mehus har for øvrig sin egen blogg, hvor man blant annet kan lese om da Nordre Seiland Friluftsforening organiserte plastinnsamling nå i august.