Uttalelsen ble lagt fram under kommunestyret onsdag, der ordfører Monica Nielsen (Ap) mente tiden var inne for at Finnmarkssykehuset gjeninnfører blodgiverordningen. Posisjonen fikk full oppslutning for forslaget.

– I dag må altaværingene reise til Hammerfest eller Tromsø for å gi blod. Når det er behov for blod her i Alta, så må det transporteres tilbake, påpeker Nielsen om paradokset. Gjentatte ganger har Alta-politikerne bedt om gjeninnføring.

– En tappestadjon bør reetableres i Alta og det bør legges til rette for lagring av blodprodukter i Alta, mener Nielsen.

Ønsket er også at laboratoriet i Alta utstyres, slik at det testing av blod  fra nye givere kan gjøres lokalt og at en større mengde blodprøver kan handteres i Alta dette også med bakgrunn i økningen av sykehustjenester som nå kommer i Alta.

Slik er det enstemmige vedtaket:

Norge mangler blodgivere og Alta kan og vil bidra.

Vi ser jevnlig oppslag i media vedrørende mangel på blodgivere i Norge, samtidig oppfordres flere til å bli givere. Muligheten for å gi blod i Alta har lenge vært et tema, og et ønske fra befolkningen. Frem til sent på 90-tallet var det mulig å gi blod i Alta, og kommunestyret vil at denne ordningen nå gjeninnføres.

Kommunestyret i Alta er kjent med at Blodbanker og tappestasjoner ikke er et kommunalt ansvar og retter derfor anmodning om å etablere et slikt tilbud til Finnmarkssykehuset HF.

Sykehuset i Alta er under bygging, en etablering bør derfor innarbeides i det som nå kommer. Muligheten for å ha blodprodukter tilgjengelig i Alta for bruk ved akutte hendelser vil også kunne løses i denne sammenheng.

Alta kommunestyre viser til erfaringer fra Ål i Hallingdal der det er etablert et senter med mange likhetstrekk til det som nå bygges i Alta.

Der har foretaket en tappestasjon for blodgivere, der blodet fraktes med buss til blodbanken på sykehuset i Hønefoss. Avstanden der er nøyaktig den samme som mellom Alta og Hammerfest.

I dag er det blodgiverne som må «fraktes» mellom Alta og Hammerfest, ikke bare blodet de har gitt som i Hallingdal. Med en etablering av en tappestasjon i Alta der laboratoriet kan teste blodet fra nye givere vil det være enklere å rekruttere givere, samt styrke tilgangen for akuttblod i Alta og regionen rundt, samtidig som tilgangen på blod vil styrkes i Hammerfest.

Alta kommunestyre ber Finnmarksykehuset:

• Etablere en tappestasjon for blod i Alta sykehus.

• Legge til rette for lagring av blodprodukter i Alta.

• Legge til rette for at Laboratorium som nå kommer ved utbyggingen i Alta gis utstyr som kan benyttes til testing av blod for nye givere og handtere en større mengde blodprøver som vil komme som en følge av styrkingen som nå kommer i Alta.