– Det er veldig, veldig tøft av Thea å skrive den historien. Jeg er imponert og stolt. Dette er et samfunnsproblem som jeg tror de fleste jenter har opplevd en eller flere ganger i livet, og det er ikke akseptabelt. Dette må det snakkes høyt om, først da kan vi begynne å få bukt med holdningene, sier Vera Henriksen, markedsleder ved Amfi Alta.

Etter at 17 år gamle Thea skrev sin historie i Altaposten om hvordan hun i sin sommerjobb i Altaposten har opplevd å bli seksuelt trakassert av intervjuobjekter opptil flere ganger, har hun mottatt mange støtteerklæringer.

– De aller, aller fleste har vært positive. Det er damer og jenter som har skrevet til meg direkte og takket meg, og flere har fortalt at de har opplevd lignende ting. Så det er tydelig at dette er et stort problem, sier Thea, som er elev ved Alta videregående skole.

Vera Henriksen har mange unge jenter ansatt ved Amfi Alta. Hun sier at seksuell trakassering ikke er et tema det snakkes mye om.

– Det er opplagt at på et stort senter, med så mange unge jenter ansatt, vil dette foregå også her. De som opplever det, enten det er fra kunder eller fra andre ansatte, må si fra. Dette skal ikke ties ihjel, mener Henriksen.

Hun håper og tror unge jenter i dag er flinkere enn tidligere generasjoner på å si fra at dette er faktisk ikke greit.

– Vår generasjon sa ingenting. Vi bare påtok oss ansvaret og aksepterte at «slik er det». Men slik skal det ikke være. Man skal kunne gå kledt som man vil og kunne være hyggelig mot menn uten at de tar det som en invitasjon, tordner Henriksen.

Hun sier at unge jenter som jobber i servicebransjen, kanskje på sene kvelder med berusede gjester, er ekstra sårbare.

– Det burde vært slik at man som bedriftsleder hadde temaet seksuell trakassering med i personalhåndboka. Hvoran man håndterer dette. Det er opplagt at ansvaret ligger hos den som trakasserer, men det kan være greit å ha gått gjennom og være bevisste på hva man gjør når og hvis det oppstår, mener hun.

– SÅNN ER DET: Kaja Kristensen medgir aten del av det å bli kvinne er synonymt med å bli trakassert. Foto: Hanne Larsen

Flaut og skambelagt

Kaja Kristensen ved ungdomsstedet Huset opplever heller ikke å bli nedrent av unge jenter som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Nei, og det er ikke fordi det ikke skjer. Jeg tror alle jenter og damer har opplevd det. Men dette er det flaut og kleint og snakke om. I tillegg føler man skam og lurer på om dette er noe man har lagt opp til sjøl. Dette husker jeg veldig godt fra jeg selv var ung. Dette er sjokket med å bli en kvinne, sier Kristensen, som mener det er enda verre å si fra dersom det er noen man kjenner og skal forholde seg til over lengre tid.

– Ingen vil lage oppstuss og særlig ikke når man er ung og uerfaren. I tillegg er man oppdratt til å være snill og høflig.

Burde vært kommet lengre

Leder for helsesøstertjenesten i Alta kommune, Tone Dervo, er glad Thea har løftet temaet opp.

– Det er utrolig bra. Man burde vært kommet lengre i 2017, men dessverre er dette kjempeaktuelt og dessverre ikke noe nytt, sier hun.

Ifølge tall fra SSB oppgir 13 prosent av kvinner mellom 16 og 24 år at de opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen minst to ganger i måneden. Thea Heltne Kjelstad tror tallene er langt høyere.

– Det tror jeg. Mange skjønner ikke engang begrepet seksuell trakassering, sier 17-åringen.