Spesialenheten for politisaker konkluderer med at politibetjenten får beholde lappen, men må betale et forelegg da en personbil ble truffet i siden av tilhengeren til en patruljebil fra Reinpolitiet i januar i år.

Bred tilhenger

I forklaringen heter det at betjenten  førte bil med tilhenger, som var cirka 45 centimeter bredere (22,5 cm på hver side) enn bilen som trakk hengeren. I tillegg var det til dels sporete veibane. Dette mener Spesialenheten stiller et særlig krav til aktsomhet.

– Betjenten erkjente at han kom for nær midten av veien etter svingen, men mente at også den møtende bilen var nær midten, heter det.

Personen i den andre bilen har forklart at hun var sikker på at politibilen kjørte midt i veien:

– Hun trodde årsaken til sammenstøtet var at tilhengeren fikk sleng eller at tilhengeren var bredere enn politibilen. Hun var sikker på at hun lå riktig plassert i sitt eget kjørefelt. Hun så ikke tilhengeren forut for sammenstøtet, heter det.

Kom i motgående kjørebane

Spesialenheten har også avhørt  to vitner, som forklarte at politibilen kjørte mot midten av vegen og at personbilen lå i sitt eget kjørefelt. Sakkyndig fra Statens vegvesen mente ut fra sporene og undersøkelsene på stedet, at begge kjøretøyene hadde ligget mot midten av vegbanen.

– Med bakgrunn i vitneforklaringene fant Spesialenheten å legge til grunn som bevist utover rimelig tvil, at bilen som polititjenestepersonen førte lå slik plassert i sitt kjørefelt at tilhengeren kom over i motgående kjørebane. Det ble også vektlagt betjentens egen forklaring om at han erkjente å ha kommet for nær midten av veien etter svingen, heter det.

Får beholde lappen

– Med bakgrunn i paragraf 1-4 annet ledd om at lengre tids besittelse av førerkortet har betydning for fastsettelse av tapsperioden, ble tap av førerretten ikke ilagt, konkluderte Spesialenheten.