Lørdag var Kautokeino IL sitt småjentelag (12-14 år) i Hammerfest for å spille kamp mot jevnaldrende lag her. Fotballturene fra indre strøk til kystbyen bruker ifølge trener Inga Triumf å være av det hyggelige slaget, med mange gode sportslige opplevelser, gøy og hygge.

Men denne gangen ble turen langt på vei ødelagt.

– På denne siden av fjellet snakker vi norsk!

Trener Triumf forteller:

– Da vi kom til Breidablikk hvor kampen skulle gå, pågikk det en kamp mellom Sørøy/Glimt og Indrefjord. Jentene, 11 stykker, spurte om de kunne gå opp på tribunen og følge kampen, noe jeg sa var greit, da vi hadde tid. Sjøl har jeg operert kneet, og valgte å ikke følge med dem opp på tribunen.

Noe senere kom jentene tilbake.

– De virket både sjokkerte og redde. Jeg spurte hva som hadde hendt, og da fortalte de at de hadde bestemt seg for å heie på Sørøy/Glimt, siden ingen andre heiet på dem. Dette gjorde de av ren fotballglede og godhet. Men da Sørøy/Glimt scoret og jentene jublet med samiske tilrop var det en publikummer, en eldre mann, som snudde seg og pekte på jentene. Han sa «oppfør dere jenter, ellers sender jeg dere rett hjem. På denne siden av fjellet snakker vi norsk!»

Triumf har fått forklart at jentene forlot kampen. Da skal mannen ha ledd av dem.

– Jentene forklarer videre at ingen tok dem i forsvar. Det synes jeg ikke noe om, noen av de som fikk med seg episoden burde tatt fatt i dette, sier hun.

Etter å ha fått høre om episoden bestemte Triumf seg for å kontakte mannen. Men da hun begynte å gå mot tribunen, forlot han ifølge henne området.

Uønsket

Roger Finjord i Finnmark fotballkrets reagerer kraftig når han får gjenfortalt historien via Altaposten.

– Nå må jeg ta forbehold da jeg ikke kjenner episoden, men jeg kjenner jeg blir trist langt inni hjertet at det jeg får forklart nå. Vi ønsker ikke å se eller høre slikt på fotballbanene, sier han da Altaposten først ringer.

Etter å ha tatt en rask sjekk ringer Finjord tilbake, med en avklaring. Vedkommende publikummer som ytret de hetsende ordene skal etter hva Finjord får opplyst ikke ha noen tilknytning til noen av lagene som spilte.

– Men uansett er det trist at slikt skjer. Heldigvis er det sjeldent slik hender, men det er trasig likevel. Det er også trist om det oppstår en negativ stemning på sosiale medier, der hele Hammerfest plutselig blir stemplet som rasister - for det er de ikke. Når noe slikt først skjer og det er en enkeltperson som står bak, så er det viktig at vi alle puster gjennom nesen. Husk at ungdommene også leser det som skrives av voksne på sosiale medier, sier Finjord.

Støtte fra Hammerfest

Jentelagstrener Triumf forteller at hun i etterkant av episoden fortalte om hendelsen til terneren til Hammerfests småjentelag.

– Han var skikkelig sjokkert av å høre dette, og sa klart ifra at han mente dette ikke hørte hjemme noen sted. Vi har alltid hatt god dialog med teamet rundt småjentelaget, det skal sies, og de lot seg ryste av det de hørte.

– Men uansett var det ikke gøy, dette. Det ble det store samtaleemnet, både før kampen, i pausen og i bussen hjem, sier hun.

– Har dette jentelaget tidligere opplevd å bli utsatt for slikt?

– Nei, dette er den første stygge episoden. Og vi har som sagt vært i Hammerfest flere ganger før for å spille. Det har vært flotte turer. Men det jentene opplevde i dag, det var ikke bra. Jentene skal kunne bruke sitt morsmål, uten å bli utsatt for slikt, sier hun.

Sjeldent fenomen

Fotballkretsens leder Roger Finjord er enig.

– Stoltheten de fra Kautokeino har rundt sitt språk og sin kultur, det tror jeg mange kan lære av. Og jeg håper de både vil fortsette å bruke samisk – for de skal kunne bruke sitt språk, uansett hvor de ferdes, sier han.

– Det er ikke ofte slikt skjer?

– Nei, det skjer ikke ofte. Og heldigvis skjer det bare sjeldnere og sjeldnere.