Norske Samers Riksforbund og Nordkalottfolket er praktisk talt like store i Nordre valgkrets til Sametinget. Begge får to mandater og deres to får følge av Aps ene og Frps ene. De seks som vil representere Nordre valgkrets er dermed Toril Bakken Kåven (Nordkalottfolket), Tor H. Mikkola (Nordkalottfolket), Silje Karine Muotka (NSR), Nils Mikkelsen Utsi (NSR), Ronny Wilhelmsen (Ap) og Arthur Tørfoss (Frp).

Overveldende

– Dette er bare helt vanvittig. Da resultatene tikket inn hadde jeg store problemer med å tro at det var riktig, men etter hvert som tallene ble bekreftet og jeg så at vi var helt jevnstore med Nordkalottfolket, da ble jeg tom for ord. Jeg ble overveldet og det er svært så sjelden at det skjer, sier NSRs førstekandidat i Nordre valgkrets, Silje Karine Muotka.

Hun understreker at ingenting er avgjort før det er avgjort – og før alle stemmene er talt opp, men slik resultatet ser ut tirsdag, mener Muotka at hun ligger an til å få sitte på første rad i Sametingets plenum.

– Foruten når jeg satt i sametingsrådet, så har jeg hele tiden sittet og sett inn i ryggen til de andre kandidatene. Nå er vi tett på å være størst og da får jeg sitte på første benk, sier Muotka.

Hun innrømmer at Nordre krets har vært en krevende valgkrets for NSR, der selv ikke de mest optimistiske trodde på to mandater.

Usikker plassering

–  Det var ingen som på forhånd trodde at vi skulle få inn to i Nordre krets. Heller ikke jeg trodde på dette og det var det heller ingen av de såkalte ekspertene som så komme, sier hun.

– Betyr dette at du nå er klar for en plass i sametingsrådet, slik du hadde med ansvar for næringssaker tidligere?

– Jeg tør ikke si om jeg får plass i sametingsrådet, men i Nordre krets står vi nå godt til for å bli hørt og styrke det samiske i denne kretsen. Jeg har registrert at bevilgningene fra Sametinget til tiltak og prosjekter i vårt valgdistrikt er mindre enn det man ser av valgresultatet, så hvis jeg får plass i sametingsrådet vil jeg gjøre det vi har lovet forut for valget, fortsatt satsing på fiskeriene og en tydelig holdning til Nussir. Et godt helsetilbud er svært viktig og hvis vi kan bidra i noen sammenheng for sykehus, så vil vi gjøre dette, sier Muotka.

Krevende seier

– Senterpartiet har gjort et godt valg til Sametinget og får to representanter. Er denne nykommeren noen dere kan tenke dere å samarbeide med?

– Vi og Sp deler interesser på noen områder. Jeg tror Aili Keskitalo som president ønsker et stabilt og sterkt styringsgrunnlag, etter de uroligheter som har vært. Skal vi få til det trenger vi et godt samarbeid som gir et sterkt styringsgrunnlag. Uro i Sametinget svekker våre muligheter for å få gjort noe, men jeg tror ikke noen hos oss i NSR er i humør for hestehandel av noe slag. Nå venter vi i spenning på det helt siste av opptelling og så tar vi politikken vår derfra, sier hun, og tilføyer:

– Når du spør hva jeg tror er årsaken til Árjas tilbakegang, så har jeg en følelse av at de har måttet betale for den turbulensen som var i Sametinget da forrige sametingsråd ble kastet etter mistillitsforslag, sier Silje Muotka.

Før hun legger til:

– Det er krevende å tape i valg, men også krevende å vinne. Det må vi ikke glemme, sier hun.