– Finnmark Ap har et ledelsesproblem.  Det må komme en skikkelig rundvask i alle partiets kriker og kroker. Resultatet av nedrakkingen av velgere  og politikere i Alta kan vi tydelig lese av valgresultatet for Finnmark. Ikke minst ser vi det av resultatet for Alta. En helt naturlig reaksjon for velgerne er å søke til parti som er villig til å lytte i stedet for dem som arrogant sier at velgerne i Alta ikke har noen verdi, sier Bernt Berg, mannen som ledet Alta Ap gjennom kommune- og fylkestingsvalget for to år tilbake.

Straffet i Alta

Velgerne straffet Arbeiderpartiet i Alta på en måte selv ikke de største pressimistene i partiet hadde trodd. Når stemmene nå er talt opp viser det seg at kun 16,1 prosent har stemt Ap i fylkets folkerikeste kommune. Det betyr at hver andre Ap-velger ved valget i 2013 har forsvunnet. Samtidig slår Frp knock-out på det tradisjonelt klart største partiet i Alta.

– Slik jeg vurderer det har det faktisk vært en betydelig velgerovergang fra Ap til Frp. Ut fra bakgrunnstallene i meningsmålingene syntes det som «sykehusvelgerne» til Ap beveget seg innenfor rød-grønn blokk. Min konklusjon var at de i stor grad gikk til Senterpartiet. Valgresultatet kan tyde på at en enda sterkere protest; at mange Ap-velgere faktisk har stemt Frp, sier Altapostens valg- og analyseekspert, Ole David Østli.

Lange knivers natt

For å beskrive interne politiske oppgjør trekkes ofte en grotesk sammenligning til oppgjøret og utrenskningen i nazipartiet i Tyskland på 30-tallet som gikk under betegnelsen «lange knivers natt». Det er selvsagt ikke noe i norsk politikk som er i nærheten av å tåle en slik sammenligning. Samtidig er det er ingen tvil om at «knivene slipes» i Ap og at det vil komme en lederdiskusjon. Det kan fort føre til store utskiftninger i ledelsen i Finnmark Ap. Det er krefter som vil ha samme rundvasken i lokalpartiet i Alta. Ankepunktet lokalt er et lokalparti som i liten grad har klart å synliggjøre at de har stått opp mot fylkesparti og Ap sentralt for å få gjennomslag for full konsekvenssutredning av sykehusstrukturen. Resultatene har uteblitt.

Gunnar «GM» Mathisen er ikke nådig i sin karakteristikk av eget fylkesparti.

– Det er krise for Ap, som har hatt rundt 40 prosent i Alta og nå får 16 prosent. Det er en katastrofe for Ap i Finnmark at den største kommunen får et slikt havari, tordner Ap-veteranen overfor iFinnmark.

Han gir partiledelsen i Finnmark Ap mye av skylden.

– Ledelsen har laget motsetninger for å fremme seg selv og selv komme seg fram, framfor å se hele partiet som en enhet. Det er meget synd at slik har fått leve så lenge, sier Mathisen til avisa og understreker at han til tross for frustrasjon stemte Ap.

Tidligere leder i Alta Ap, Bernt Berg, er like nådeløs med partiledelsen.

– Vi har en leder i Finnmark Ap som også har vært kampkandidat for partiet på 2. plass. Ingalill Olsen har ikke vært én eneste gang i Alta for å møte velgerne. Hennes budskap synes å være at velgerne i Alta ikke betyr noe. For å si det rett ut har vi med en så upopulær andrekandidat, hatt en umulig oppgave i valgkampen, oppsummerer Berg.

Oppgjør

Leder i Alta Ap og tredjekandidat på stortingslista, Steinar Karlstrøm, vil ikke være først i toget som nå krever omfattende utskiftninger i ledelsen av Finnmark Ap.

– Jeg håpet og trodde på over 20 prosent, og kunne ikke i mine verste mareritt tro at Ap i Alta ville falle ned på 16 prosent. Dette er historiens dårligste valg for Ap i Alta, og et resultat her som vi ikke kan være bekjent av. Heldigvis bar båten, og vi fikk inn Ingalill og beholdt Finnmark som et rød-grønt fylke. Det er trøsten i det hele, sier Karlstrøm.

– Bør ledelsen i Finnmark Ap nå ta sin hatt å gå?

– Nå bør både Finnmark Ap og kommunepartiene sette seg ned å evaluere hva som gikk galt. Det er åpenbart at det er en dyp tillitskrise mellom Ap og velgerne i Alta, og 32 prosent i Finnmark er et alt for dårlig resultat for Ap. Vi må ha med både fylkespartiet og Ap sentralt dersom vi igjen skal gjenskape tilliten hos velgerne, klargjør Karlstrøm.

– Taper kommunevalget

Bernt Berg satt som partileder i Alta og hadde ansvaret for valgkampen i 2015. Han forteller om en kraftig konflikt med fylkespartiets ledelse allerede den gang.  Alta Ap ble refset av fylkespartiledelsen for at kommunepartiet tok kampen mot bygging av et nytt sykehus i Hammerfest til to milliarder kronter uten en konsekvensutredning.

– Alta Ap er kommet til sannhetens øyeblikk; stemmer stortingsgruppa til Ap ned et forslag om konsekvensutredning og time-out når Venstres dokument-8-forslag kommer til votering i Stortinget, ja, da blir kommune- og regionvalget i 2019 et nytt katastrofevalg. Skal vi kunne vinne velgerne tilbake må vi ha et Ap som fullt og helt sikrer et beslutningsgrunnlag som har tillit i befolkningen, klargjør Berg.

– Skal evaluere

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med fylkesleder Ingalill Olsen uten å lykkes. Hun har imidlertid overfor NRK Finnmark kommentert spørsmålet om utskiftninger i ledelsen.

– Blir det et oppgjør internt i Finnmark Arbeidarparti?

– I Ap kallar vi det evaluering. Det gjør vi både når vi vinner valg og kanskje i enda større grad når vi taper valg, seier Olsen.

Når det gjelder hvordan hun og partiledelsen taklet sykehussaken i Alta som vokste seg svært stor ut over i valgkampen er det ingen anger å spore. Det til tross for at Ap gjorde et katastrofevalg og Frp ble det klart største partiet i befolkningstyngdepunktet i Finnmark.

Ingalill Olsen vil ikke gå med på at Arbeidarpartiet undervurderte det folkelige engasjementet i Alta.

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er umulig å bo i Finnmark og ikke få et slikt engasjement med seg. Men Finnmark Arbeidarparti har hatt et enstemmig årsmøtevedtak på sykehusstrukturen. Vi har heile veien frontet vårt syn i saken og vi vet at folk i Alta er uenige i det, seier Olsen til NRK Finnmark.