Strømbruddet torsdag formiddag rammet en rekke husstander og næringsbygg over store deler av Alta. Rundt klokka 0915 gikk Alta sentrum og deler av Bossekop i svart.

Alta kraftlags direktør Per Erik Ramstad kunne overfor Altaposten raskt avklare at det var ved hovedtransformatoren på Aronnes problemene hadde oppstått. Men nøyaktig hva som hadde gått galt var vanskelig å svare på umiddelbart etter at strømbruddet hadde skjedd.

Hektisk

Da Altaposten tok turen innom kraftlagets kontorbygg i Alta sentrum var stemningen hektisk, men fattet. Ved større strømbrudd ringer svært mange rett til kraftlaget for å finne ut hva som har skjedd – så også i dag.

Direktør Ramstad og et kobbel teknikere og ingeniører var samlet i kontrollsenteret. Her hadde de så smått begynt å få kontroll over situasjonen da vi tok turen innom.

Ramstad forteller at situasjonen i utgangspunktet har vært sårbar en periode, på grunn av pågående gravearbeid flere steder i sentrumsområdet.

– Vi har hatt mye graving i sentrum, og i den anledning er det koblet ut flere høyspentkabler. Dette er planlagt, men det betyr også at det på de gjenværende avgangene kommer mye mer – og når vi da får feil på en høyspentkabel, da smeller det ut mer enn normalt. I dag fikk vi i tillegg feil på overvåkningen her på driftssentralen. Det er herfra vi styrer, overvåker og holder kontroll over nettet. Når denne gikk ned hadde vi ikke oversikt over hvor mange feil det var og hvor feilene lå.

Alle i sving

Direktøren hadde alle kvinner og menn i sving for å både ta unna henvendelser fra publikum og for å lokalisere og rette feilene.

Alvorlig

– Hvordan vil dere sørge for at noe slikt ikke skjer igjen?

– Vi må gå gjennom alt og se om det er tiltak vi kan gjøre for å hindre lignende hendelser i framtiden. Normalt er vi gode på dette, vi har et sterkt fokus på leveringssikkerhet og la så sent som i går ut en melding på nettsidene med skryt om hvor flinke vi er. Da svir det litt ekstra når noe slikt hender dagen etter, sier Ramstad, og fortsetter:

– Vi vet ennå ikke hvorfor disse hendelsene som skjedde torsdag morgen fant sted samtidig. Det må vi jobbe med å finne ut av. Vi tror nå at det kan ha en teknisk forklaring, at det har vært såpass store strømsjokk i området at også driftssentralen konket ut. Og bare så det er sagt, når vi mister oversikten slik som i dag, da er det ille.

  • Rundt klokka 10 var mannskapene ved Alta kraftlag godt i gang med å koble inn de forskjellige sonene igjen. 10.30 meldte kraftlaget at de fleste kunder hadde strøm igjen, men at det fortsatt gjensto noen strømløse områder. 11.15 lød det fra kraftlaget at alle kunder skal ha fått strømmen tilbake.

  • – Vi beklager ulempen for alle kunder. Også vår fiberleveranse ble berørt av strømbruddet. Dersom det er noen som ikke har fått strømmen tilbake nå, må de kontakte oss slik at vi kan få sjekket disse, opplyser kraftlaget, som har telefonnummer 78 45 09 00.

HER OPPSTO PROBLEMENE: En hendelse ved hovedtransformatorstasjonen på Aronnes (bildet) førte til at Alta sentrum og Bossekop ble uten strøm. Følgefeil bredte seg utover i Alta kraftlags nett. Foto: Tom Skoglund