25 år gamle Ruben Jonas Sandstrand, som er sønnen til den avdøde musikeren Ivan Jonas, lanserer i disse dager sin første EP. Det skjer med bandet On the Edge of Leaving.

Stort forbilde

Utgivelse har fått tittelen «Bits & Pieces».

– Den blir gitt ut i hans minne, for pappa var et stort forbilde innen musikk, og han lærte med utrolig mye. Jeg og pappa spilte veldig mye sammen før han ble syk. Da jeg holdt på med dette albumet i vinter ble han veldig syk og han fikk dessverre ikke hørt det ferdige resultatet før han gikk bort, sier Ruben, som per i dag bor i Oslo.

HEDRES: Trubaduren og musikeren Ivan Jonas som gikk bort i vinter, blir hedret på albumet «Bits & Pieces». Foto: Arkiv

Duo-prosjektet sammen med Hakon Roholt fra Drammen, har han jobbet med siden han var rundt 17 år gammel, da han bodde hjemme i Alta.

– Rundt denne tiden startet jeg også å spille konserter og å lære mye av faren min. Han brukte alltid si at musikk var hans liv, og han levde livet slik. Som trubadur, countryartist og popartist, sier Sandstrand, som i vår ble utdannet musikklærer.

Ny musikalsk side

Etter mange år med øving og låtskriving i Alta, flyttet han til hovedstaden for å skape egenprodusert musikk.

– Drivkraften bak musikkprosjektet var endelig få vise frem sangene som jeg har skrevet til min far. Tidligere har jeg spilt og skrevet musikk innen forskjellige metal-sjangere, men On the Edge of Leaving skal vise fram min andre musikalske side. Jeg bestemte meg for at dette skulle utføres med ordentlig innspilling, musikkvideoer og alt som hører med en fullverdig utgivelse. For å utføre dette tok jeg med meg Hakon Roholt for å spille inn sangene på en hytte i Risør. Denne prosessen ledet til et videre ønske om samarbeid, og omgjorde et enkelt prosjekt til noe større. Dessverre gikk pappa bort 21.januar i år, midt under ferdigstillingen av prosjektet. Dermed skiftet fokuset over til å bli en lansering til minne for han, sier den unge musikeren, som forklarer at utgivelsen legger vekt på å være ærlig, rått og melodisk.

Flere sjangere

Tekstene og lydbildet baserer seg på «singer/songwriter»-konseptet, med inspirasjoner fra ulike sjangere.

– Det hele er mikset av Liam Knott fra Icebreaker Studios og deretter mastret av Pete Maher, en mastering engineer som er svært glad i usignert musikk. Maher har tidligere arbeidet med klienter som U2, Lana Del Rey, Jack White og The Rolling Stones, sier Sandstrand fornøyd.

Video fra Alta

Om et par uker slipper han og bandkompisen ut en video til en av låtene.

– Videoen til en låt som heter «Anchor» ble innspilt i Alta i desember. Vi håper å få spilt i Alta i nærmeste framtid med dette prosjektet. Låtene handler om min far, om venner og om sosiale temaer. For de som ikke kjenner oss så spiller vi akustisk alternativ pop, posthardcore, grunge og progressiv rock, sier den unge altamusikeren.