Kjæreminde, Helmer Nielsens vei og Bossekopfjæra. Det er tre nye veinavn som Gamle Bossekop grendelag foreslår når hovedutvalget for oppvekst og kultur skal behandle saken i slutten av måneden. Det er i forbindelse med utbygginga av Bossekop brygge, eller «Havspeil» at saken har kommet opp. Også på Kronstad og på Thomasbakken Sør skal man finne nye veinavn.

Historisk tilbakeblikk

Grendelaget kommer med gode historiske tilbakeblikk. De har dessuten med seg historiker Jens Petter Nielsen til å fronte sine forslag.

– Vi ønsker at historisk kunnskap om stedet og personer som er tilknyttet stedet skal gi sammenhengen for ny navngivning. Det var her de første norske slo seg ned i indre Altafjord. Derfor finner vi det rimelig å se på mer av området enn bare denne ene nye veien. Vi har et sterkt ønske om at et par eksisterende veinavn også bør endres, og vi vil komme med synspunkter for veier som skal komme senere, skriver Marit Bjerkeng i et brev til Alta kommune.

ØNSKER HISTORISKE NAVN: Marit Bjerkeng og Gamle Bossekop grendelag vil ha tilbake Bossekopfjæra og Kjæreminde som veinavn. Foto: Lars Richard Olsen

Bergstien til Kjæreminde

Etter samråd med beboerne i nåværende Bergstien, foreslår de at veien skifter navn til Kjæreminde.

– Det var den gamle betegnelsen på dette området, og navnet var et ønsket alternativ for de fleste beboerne også den gang Bergstien av en eller annen grunn ble valgt. Kjæreminde er blitt brukt som stedsnavn på dette området i minst 150 år, og det ville være synd om det skulle gå helt ut av bruk. Navnet har sannsynligvis sammenheng med at det stod et lysthus her frem til første verdenskrig, forklarer Bjerkeng.

Helmer Nielsens vei

Videre foreslår de at Malmveien får nytt navn; Helmer Nielsens vei, siden han spilte en viktig rolle da båthavna ble jobbet frem. Helmer Nielsen var den siste som drev gårsdrift i Bossekop.

– Uten Helmer Nielsens velvillige bistand, både som grunneier og som person, ville det sannsynligvis ikke ligget noen småbåthavn i Skaialuft, forklarer de.

Som navn på den nye veien rundt den nye bebyggelsen i Bossekopfjæra, ønsker grendelaget at man velger Bossekopfjæra, rett og slett.

– Vi synes det er viktig å ta vare på Bossekopnavnet akkurat her, og velge et navn som har vært brukt og brukes, som har lokal klang og som samtidig er litt originalt, skriver de.

Lilleberget er også blitt foreslått, men grendelaget synes det er viktigst å få med Bossekop i navnet. At området en gang har vært en fin fjære, kommer de med ytterligere dokumentasjon på.

Når det bygges i potetlandet

Her ser grendelaget for seg at det kommer to nye veier også der det skal bygges i potetlandet til NIelsen-gården. De foreslår at veiene også får navn som er knyttet til området.

– Kanskje kunne de hete Madam Klercks vei og Andreas Nøragers vei?

Madam Klerck var kona til Wilhelm Klerck som var handelsmann i Bossekop for to hundre år siden. Hun ble den første internasjonalt kjente altaværing. Klerck-gården var også gjestgiveri.

– Madam Klerck er mye omtalt i engelsk, tysk og fransk reiselitteratur i første halvdel av 1800-tallet, og vi får legge til; på en svært positiv måte.

Andreas Nørager var den første handelsmannen i Bossekop og den første nordmannen på stedet. Han startet Bossekop handelssted i 1789, foreslår de som navn på disse to veiene.