Tidligere Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta bidro i år da arrangøren av Offroad Finnmark trengte hjelp i Masi og fikk lyst til å stille i løpet neste år. Det offentliggjorde han på Facebook, der han også søkte sponsorer.

– Det ser ut til at det blir Offroad Finnmark 300 neste år med sponsormerker på klærne. Facebook-innlegget ga større respons enn forventet, sier Hætta med et smil.

Og han stopper ikke med det.

– Jeg har også sagt at jeg skal sykle 700-kilometeren om to år. Det krever enormt med trening, men får jeg lagt grunnlaget de neste to årene så bør det være mulig, sier Hætta, som i lang tid har brukt tid på trening og derfor ikke starter med blanke ark.

– Målet neste år blir å fullføre 300-kilometeren og sikre meg finishertrøya, sier han.

Et eventyr

Masi-bosatte Hætta, som i dag jobber for Studentsamskipnaden i Kautokeino, har tidligere i sommer brukt sykkelen for å komme seg på jobb. Treningsfasiliteter har han rett utenfor stuevinduet.

– Jeg bor midt i området rittet foregår og kan ikke skylde på dårlige  treningsforhold. Her kan jeg sette meg på sykkelen rett utenfor trappa og ta meg ut i områder konkurransen foregår, forteller Hætta.

Han vil stille til start sammen med en kompis bosatt i England.

– Jeg har offentliggjort min egen deltakelse, men ikke spurt han om jeg kan nevne hans navn, så jeg må vente med å si hvem det er til han har godkjent det, sier gammelordføreren.

Etter at han offentliggjorde sin deltakelse på facebook er han blitt kontaktet av flere som vil gjøre det samme.

– Jeg ser flere skriver at de vil starte neste år. Det er artig å se at mange vil intensivere treningen for å delta i Offroad Finnmark.

Inspirert av kona

En av de som responderte på Hættas Facebook-melding var Isak Ole Hætta, tidligere fotballtrener i Alta IF og nåværende trener i Kautokeino. Etter å ha fulgt kona Anne Britt, som syklet rittet i år sammen med Leif Åge Hætta, har han nå funnet inspirasjon.