– Man kjenner litt på den dårlige samvittigheten innimellom. Overfor ungene. Man merker jo at man mister litt av øyeblikkene, når man blir så opptatt med mobilen, sier Kari Bjørklund Rasmussen (25), Hanne Guri Arnesen (24) og Martha Helen Haugan (22).

Blir noen snap

Altaposten treffer trioen på Lathari en tidlig formiddag. Smårollingene stabber og løper til og fra mellom fjæra og lekeappartene, mens venninnene nyter sola. Martha har funnet frem strikketøyet, og det eneste livstegnet fra smarttelefonene så langt er et enkelt pip fra Karis lille røde.

– Det var mannen min som lurte på om vi var her, forklarer 25-åringen, mens de andre to sier at de ikke har rukket å begynne med verken snapchat eller instagramoppdateringer så langt.

– Men det blir vel litt før dagen er omme, ler de.

For smarttelefonen brukes flittig gjennom alle døgnets våkne tider.

– Ja, det er det siste jeg gjør før jeg legger meg og det første jeg gjør når jeg våkner. Å sjekke telefonen, medgir Hanne Guri, mens Kari nikker samtykkende.

– Ja, man ligger liksom og våkner litt mens man ser på den og sjekker hva som er nytt.

– Tar dere den med på badet og på do også?

– Ja! Der har man jo tid å slappe av med den, ler jentene.

Telefonen på nattbordet

Og de er langt fra alene om sine mobilvaner. Deloittes mobilundersøkelse for 2016 viste at 32 prosent sjekker telefonen innen fem minutter etter at de har stått opp, mens 28 prosent sjekker den før de legger seg. Hele 43 prosent oppgir at de sjekker telefonen i løpet av natta, mens 67 prosent bruker den under middagen.

– Det er skikkelig irriterrende med folk som sitter og ser på telefonen mens man snakker med dem, sier Hanne Guri og Martha, som oppgir at de ikke har behov for å være online når de er på besøk.

– Jeg merker selv at jeg noen ganger gjør det, og at jeg tror at jeg da klarer å følge med på samtalen, men man klarer jo ikke det, innrømmer Kari.

Danner familiegrupper

Venninnene bruker  mest Snapchat, Whats up og Instagram.

– Instagram føles litt sikrere enn Facebook når det gjelder å legge ut bilder, mener Hanne Guri, mens hun forklarer Altaposten hva Whats up er.

– Det er nesten det samme som messenger. Den bruker vi for å opprette grupper med familiemedlemmer eksempelvis, slik at vi kan fortelle alle i den samme gruppa hva som skjer. Når og hvor det er middag for eksempel. Litt det samme som gruppene på Facebook.

Holder bestemor oppdatert

Snapchat (som er en bildedelingstjeneste som kun er synlig en viss tid ) synes de er en morsom måte å dele opplevelser med venner og familie på.

– Ja, det er artig å se hva vennene har gjort den dagen, også kan det også gi inspirasjon til ting man selv kan gjøre. Eksempelvis dra til Lathari, sier Hanne Guri.

– Mamma er veldig opptatt av Mie, så jeg må jo nesten holde henne oppdatert mens hun er på ferie, opplyser Kari.

Nettet er fullt av artikler om våre nye mobilvaner. Mange av dem stikker rett i hjertene på foreldre som vet at de er i overkant opptatte av mobilen. På en nettside er det eksempelvis bilde av en liten ulykkelig unge som sitter mellom foreldrene, som begge sitter med hver sin mobil. Over barnet står det i en snakkeboble: «Jeg skulle ønske jeg var en mobiltelefon, for da ville mamma og pappa holdt rundt meg og sett på  meg hele dagen».

Slått av varslene

– Det er jo trasig, kommenterer småbarnsmødrene, som likevel innrømmer at det er sjelden mobilen bevisst legges helt vekk.

– Jo, når den ligger til lading, ler Hanne Guri og legger til:

– Det er blitt slik at man kjenner seg litt stolt når man faktisk klarer det.

– Jeg skal iallefall slå av varslene som piper inn hele tiden, sier Hanne Guri.

– Dem har jeg slått av allerede og det er en befrielse, fastslår Kari.

– Til slutt: Hvorfor legger vi ut så mye fra livene våre hele tiden?

– Ja, hvorfor gjør vi det egentlig. Godt spørsmål, sier Kari.

– Noen ganger skulle jeg ønske jeg hadde en gammel Nokia, sukker Martha Helen.

– Men på den andre siden. Da ville jeg gått glipp av veldig mye.