Tirsdag 18. juli klokken 17.00 begynte Altaelva å stige. I løpet av to døgn steg den med 150 kubikkmeter vann i sekundet, og flatet ut på en totalvannføring på 370 kubikkmeter vann i sekundet. Der lå den fredag morgen, og været avgjør hva som videre skjer.

– Altaelva er uvanlig stor til å være i juli, sier Karianne Johansen, nestleder i Alta laksefiskeri interessentskap.

– Som regel synker elva på denne tiden av året, og vanlig sommervannstand ligger på rundt 100 kubikkmeter vann i sekundet, sier hun.

Karianne Johansen, nestleder i Alta laksefiskeri interessentskap Foto: Arkiv

Godt fiske

Også Hans Majestet Kong Harald kommenterte vannstanden, da Altaposten snakket med ham torsdag formiddag. Han forholdt seg til den gode gamle betegnelsen fot, hvor Altaelva nå går med knapt 5 fot over normalvannføring. Dette er Altaelvas gjennomsnittlige vannføring, og kalles 0 fot.

– Det var stor elv i år. Egentlig merkelig bra fiske til å være så mye vann, sa Kongen.

Det gode fisket bekreftes av Johansen.

– Det er gode fangster, og mye stor fisk. Vi registrerer mange blide folk langs elvekanten, sier hun.

Berg båtene

I laksefiske er vanntemperaturen avgjørende for laksens bitevilje. Ekspertisen regner 12 grader som optimalt, og temperaturen de siste tre døgn har variert mellom perfekte 11,9 og 12,4 grader.

Tor Erland Nilsen er leder for Alta laksefiskeri interessentskap, og sier han ofte blir oppringt av folk som ser båter reke av eller være på nippen og vippen til å reke av.

– Det skjer hver gang elva stiger mye, og det hender jeg spør dem som ringer om de ikke bare kan hugge tak i båten og trekke den opp selv, sier lederen.

Bratt elvekant?

Da går det opp et lys for noen og en hver, og mange båter har unngått mannskapsløs ferd ned elva på grunn av tilfeldig forbipasserende.

Torsdag var Karianne i Sorrisniva og kiket, og der lå alle båtene godt fortøyd.

– Andre plasser ligger båter mer uhøvelig til, kanskje med bratt elvekant i stedet for ei øyr, så jeg anbefaler folk å ta en tur til elva og sjekke båtene sine, sier nestelederen.

– Hvis man er på ferie, kan man ringe hjem og få noen andre til å sjekke den, sier hun.

Det skjer på indre

Årsaken til at Altaelva steg så bratt og fort, var heftig regnvær på indre strøk. I Alta regnet det minimalt i forhold, og da er det lett å glemme båt og elv.

– I fjor gikk elva stor nesten hele sesongen, og det er på indre strøk det skjer, det som påvirker vannstanden. Men heldigvis er folk stort sett flinke og ser til båtene sine, og mange hjelper til også med andres båter, sier Karianne Johansen.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump