Anne Semb fra Kvæfjord i Troms har i løpet av ett år samlet inn over 200 sanger, og 74 av disse er nå trykket opp i en ny bok som har fått tittelen Nordnorske barnesanger.

– Første noensinne

Alle sangene, som er ment for barn, er hentet fra Nord-Norges sangarkiv.

– Jeg fant ut at det var på tide å samle nordnorske barnesanger, det mener jeg at både Nord-Norge og ungene fortjener. Hittil har jeg bare funnet små hefter med barnesanger fra nord, så jeg tror at denne er den første nordnorske barnesangboken som er laget. Jeg er veldig glad for at disse sangene er samlet på en skikkelig måte, sier Anne Semb som er redaktør bak boken som hun også har laget ulike illustrasjoner i.

God feedback

Boken er sluppet for salg nå i juni og tilbakemeldingene har vært over all forventning.

– Det har gått bra med salget uten at jeg vet akkurat per nå hvor mange som er solgt. Uansett så har jeg fått veldig mange gode tilbakemeldinger, sier sangbokforfatterinnen fornøyd.

Boken er utgitt av Utenfor Allfarvei Forlag i Harstad og forlagssjef Veronica Melå melder at boken allerede før utgivelsen ble bestilt av sangglade mennesker over hele landet.

– Vi tror at nordlendinger som har bosatt seg et annet sted i landet fremdeles kjenner at hjertet banker for nord. Besteforeldre som ser sine barnebarn vokse opp som trøndere, «søringer» eller bergensere bestiller bok sånn at de kan dele gode sanger og skaper minnerike øyeblikk fra nord. Boken er fargerik og ungene vil elske de nydelige bildene. Sangene er en fin blanding av nytt, gammelt, kjent, ukjent, rare, fine og morsomme sanger, så denne lanseringen er vi virkelig glad for, sier forlagssjefen.

Sanger fra Finnmark

Semb forteller at de forskjellige kulturene og språkene i nord også er viet plass på flere sider.

– Det er vel fem samiske sanger som er med, samt  noen på kvensk i tillegg til de norske. Det har vært en morsom jobb å ferdigstille boken som jeg har brukt omlag ett år på, sier hun.

En av de 74 sangene som er med er signert den avdøde visekunsteren Ivar Thomassen.

– Han laget i sin tid en fantastisk flott låt som heter «Det artige landet», så den var selvskrevet for boken, avrunder Semb.