Anbudsåpningen på 900 millioner-prosjektet Alta omsorgssenter viser store forskjeller i forlangt pris for byggekontrakten:

  • Peab Bjørn Bygg – 584 mill. kr

  • Arbeidsfellesskapet A3 – 697 mill. kr

  • Hent AS – 728 mill. kr

– Man skvetter jo til i stolen. Vi hadde ikke forventet at forskjellen mellom oss og samarbeidskonstellasjonen i Alta skulle være 113 millioner. Men vi er veldig trygge på kalkylene våre, og gleder oss til å sette i gang. Dette er spesielt artig for våre flinke ansatte i Alta, som nå får jobbe på hjemmebane i et par år, sier Arild Østgård, som er direktør for PEAB Bjørn Bygg i Tromsø.

– I forhold til det vi hadde stipulert så er tilbudet fra PEAB ca 55 millioner høyere. Målet er nå å bygge omsorgssenteret for under 900 millioner, og det skal vi klare, sier rådmann Bjørn Atle Hansen til Altaposten.

– Vi har innledet en samspillsfase med PEAB for å forhandle oss fram til en eksakt målsum for prosjektet. I diskusjonen vil vi se på om det er noen steder vi kan kutte prisen, sier Hansen.

Raser mot Altaposten

Tilbudene ble vektet ut fra pris (55 %), tilbyders ressurser og kompetanse (15 %), hvordan oppdraget løses (10 %), vurdering av underentreprenører (5 %) og livssykluskostnader (15 %).

– Tilbudet fra PEAB Bjørn Bygg AS er etter en samlet vurdering funnet å være «det økonomisk mest fordelaktige tilbudet». Det helt avgjørende for denne konkurransen ble tildelingskriteriet pris, hvor tilbudet hos vinner lå 20-25 % lavere enn øvrige tilbydere, heter det i tildelingsbrevet fra kommunen.

Denne uka har Altaposten på lederplass i sterke ordelag kritisert Alta kommune for å legge til rette for at utenbys entreprenører får reise det dyreste bygget i Altas historie. Det har falt PEAB-direktøren svært tungt for brystet.

– Riktig å ikke dele opp

Han peker på at byggingen av nytt helse-/medisin-bygg ved UiT har vært ledet av PEAB Bjørn Byggs Finnmark-avdeling. Det er selskapets største jobb noensinne og et prosjekt som er like stort som Alta omsorgssenter, men mer komplisert teknisk, ifølge Østgård.

– Denne oppgaven har avdelingen vår i Finnmark løst på en utmerket måte, og jeg er helt trygg på at byggingen av omsorgssenteret vil være i gode, lokale hender, sier Østgård.

– Trenden er at byggherrer ønsker større kontrakter og totalentrepriser, for å minimere egen risiko og få det billigere. Skulle dette vært delt inn i tre hadde vi fått tre rørleggere, tre elektrikere...ja, tre av alt. Hvem skal stå ansvarlig for jobb og vedlikehold i ettertid, hvem skal kommunen henvende seg til når så mange har vært i aksjon i samme prosjekt? Det er ikke fornuftig i det hele tatt, mener Østgård.

– Kommunen får det billig

Rådmann Hansen er også overbevist om at dette var riktig måte å kjøre prosjektet.

– Ingen andre enn de lokale entreprenørene har anbefalt oss å splitte prosjektet opp. Alle tilrådinger har vært at dette må være en totalentreprise, og det blir bare spekulasjoner hvorvidt det ville blitt billigere ved oppsplitting, mener Hansen.

I «Arbeidsfellesskapet A3» (Ulf Kivijervi/Harald Nilsen/Roald Johansen) ønsker de ikke å framstå som dårlige tapere, men gratulerer kommunen både med god pris og god entreprenør.

IKKE SÅÅÅ LITE: Halvdan Heggheim, Bjørn Johansen og Eirik Kivijervi representerer tre av byens største entreprenører. De var sjanseløse på å slå kloa i Alta omsorgssenter gjennom «Arbeidsfellesskapet A3». Foto: Vidar Kristensen

– Det er synd at det lokale alternativet ikke nådde opp i denne omgangen, men det er bra for kommunen at de får dette så billig. Vi aner ikke hvordan PEAB klarer å bygge så billig, men vi gratulerer dem med anbudet og er sikre på at kommunen har fått en god entreprenør til å gjøre jobben, sier Eirik Kivijervi hos Ulf Kivijervi AS.

Arild Østgård understreker at han har all mulig respekt for Alta-entreprenørene, men kommer samtidig med et lite stikk:

– Hadde de vært rausere med hverandre så kunne de samarbeidet bedre og dermed vært med å regne på de store jobbene i Finnmark.

– Det vil dryppe på mange

150 håndverkere og funksjonærer vil «maure» rundt på bygget samtidig når det topper seg. PEAB-leder i Finnmark, Per Ivar Rasmussen, forsikrer at svært mange av disse 150 vil være altaværinger og fra lokale bedrifter.

GIR GARANTI: Per Ivar Rasmussen i PEAB Bjørn Bygg AS vil gi mange lokale hender arbeid i tiden framover. Foto: Rolf Edmund Lund

– PEAB har i dag en stab på 18 funksjonærer i Alta og totalt 30 håndverkere i Finnmark. Disse vil naturligvis bli engasjert i byggingen av omsorgssenteret, som blir vårt klart største oppdrag i Finnmark noensinne, sier Rasmussen.

Han sier PEAB har gått bredt ut i Finnmark for å få inn priser fra underentreprenører. Han vil ikke fastslå noe endelig, men sier «det er stor sannsynlighet for at lokale entreprenører benyttes i de fleste fagene».

– Vi har så dyktige leverandører her i byen at det er naturlig å bruke dem, påpeker Rasmussen.

JARO har tidligere vært skeptisk til bruken av massivt tre, men det ligger an til at det likevel blir betongleveranser for rundt 60 millioner.

– Det vil definitivt dryppe på både JARO og mange andre i Alta. Blant annet vil vi sette ut en del underentrepriser på byggingen, blant annet innenfor betong og innredning. Vi må nok også hente inn håndverkere fra utleiebyårene for å ta toppen, antar Rasmussen,

Han forteller om sommerfugler i magen da nyheten om at PEAB lå an til å få jobben kom, ikke fordi prisen var mye lavere enn konkurrentene, men fordi dette er en enormt stor jobb.

– Det gjelder å ha respekt og ydmykhet overfor det. Når byggingen er på sitt mest hektiske, vil nok rundt 150 personer være i drift samtidig, spår han.