Frem mot år 2040 kommer folketallet i Alta til å øke med nær 14 prosent, spår Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er i så fall mindre enn snittet i Norge.

Det er også mindre enn både Nordreisa og Hammerfest, som vil få en vekst på henholdsvis 15 og 23 prosent.

SSB har flere ulike parametere når fremtidens folketall skal regnes ut, og for sikkerhets skyld legger man inn alle muligheter. Det være seg høy eller lav fruktbarhet, stor eller liten innvandring, dødelighet og levealder, samt flytteforutsetninger. Men vi holder oss til det som byrået selv kaller for hovedalternativet.

Svakere i Alta

Her fremstår alle parametere som «middels» og dermed mest sannsynlig.

– I hovedalternativet vokser befolkningen i Norge med over 20 prosent i perioden 2016-2040. Det vil være vekst i alle fylker, men i ulik grad. De mest folkerike fylkene vokser mest, både i prosent og antall, opplyser SSB på sine nettsider.

Dermed kan en slå fast utviklingen i Alta ventes å være en del svakere enn det som er gjennomsnittet (20,4 prosent). For i SSBs tabeller finner vi antakelser om at 23.255 personer vil være bosatt i Alta kommune i år 2040. Det er 13,7 prosent mer enn det faktiske innbyggertallet 1. januar i år.

Svakt i nabokommunene

Tallene er ikke lystig lesning for Altas nabokommuner, som alle vil få ganske kraftig nedgang i folketallet. Verst er det for Loppa, der nedgangen blir på nesten 40 prosent.

Faktisk er det slik at samtlige av de åtte kommunene som grenser mot Alta, med unntak av Hammerfest, vil få befolkningsnedgang. Samlet spås det at Kvalsund, Porsanger, Karasjok, Kautokeino, Kvænangen, Loppa og Hasvik får en nedgang på 1300 mennesker fram mot 2040, mens Altas økning blir på 2800 mennesker.

Altas nærregion, Hammerfest inkludert, vil således få en samlet folketallsøkning på 4.000 mennesker i perioden.

Byene vokser mest

Det er forventet meget store endringer i folketallet rundt om i Kommune-Norge. Frem til 2040 kommer anslagsvis 67 kommuner til å ha en nedgang på mer enn fem prosent. Det er 89 kommuner som vil ha tilnærmet samme folketall i 2040, mens det er vekst i de resterende 272 kommunene. Av vekstkommunene har så mye som hver femte en vekst på over 30 prosent.

– Norge blir stadig mer sentralisert utover i perioden. De største byene og kommunene rundt disse vil vokse mest. Oslos befolkning runder 700.000 før 2020 og 800.000 like etter 2030, opplyser SSB.

Det fremkommer at Ås i Akershus er den kommunen som vokser mest i Norge, med over 58 prosent. I andre enden finner vi Loppa, der man som nevnt regner med å «miste» hele 39 prosent av beboerne.

Distriktene aldres

– I hovedalternativet fører den sterke sentraliseringen til at vi får sterk aldring i distriktskommunene. Dette skyldes både nettoutflytting av unge mennesker og den tilhørende reduksjonen i antall fødte. I de minst sentrale kommunene vil 22 prosent av innbyggerne være over 70 år i 2040, poengterer SSB.

SSB tar ikke hensyn til fremtidig utvikling innen kommunikasjon eller utbygging i sine framskrivninger.