19-åringen forteller til Altaposten at alt han ønsker for seg og sin kone Nlaea, er å etablere seg og starte livet med henne. Han forteller om hvor belastende det er å måtte bo hos hans mor som et nygift par, da kona trenger mye alenetid og stabilitet.

– Det er nærmest umulig nå. På grunn av hennes sykdom er vi på utkikk etter leilighet hvor vi kan ha hennes førerhund Edwin, som hun er totalt avhengig av for å fungere, sier Martin.

Det er lettere sagt enn gjort.

UPOPULÆR I UTLEIEMARKEDET: Førerhunden Edwin. Foto: Privat

Frustrert

På Facebook-gruppa for blant annet utleie av bolig i Alta, fikk Martin hjelp av et familiemedlem til å skrive et innlegg.

– Jeg skrev innlegget i håp om at noen ville forbarme seg over oss og vår vanskelige situasjon. Jeg skrev det i desperasjon og frustrasjon, rett og slett, forteller han.

I innlegget står det:

«Skal det virkelig være sånn i dagens samfunn at bare fordi man har hund og er ung så skal det være helt umulig å få en grei leilighet i Alta til en pris under 9.000 kroner? Virkelig?»

– Her forteller vi også at Nlaea har Asperger og er stille av seg nettopp på grunn av det, men neida; ingen respons. For ja, vi nevner det for å gjøre det helt klart at hun ikke er helt som andre ungdommer, sier Martin, som videre skrev:

«Er det siden vi nevner autisme, eller er det at vi er ung? Leilighet etter leilighet blir leid ut uten at vi får vite det etter å ha kontaktet utleiere, og vi venter lenge etter svar, også.»

Bygdetrollet

Martin forteller at han har fått både støtte og forståelse etter å ha stått fram med sin historie i sosiale medier. Men til tross for tilbakemeldingene han får, står han fortsatt i dag uten tilbud om bosted. En av grunnene mener han er at Alta, til tross for å være en stor by, fortsatt preges av «bygdetrollet».

– Vi har endelig fått gode tilbakemeldinger, men det er fortsatt flere som ikke kan forstå hvor viktig det er for Nlaea å ha hund. Inntrykket vi sitter igjen med er at man må kjenne folk for å få leilighet. For til tross for at Alta er en by, så er det veldig likt ei bygd. Mye er basert på rykter. Hvis man har gjort noen feilvurderinger som ung, så får feilene leve videre med bygdedyret. Selv om man har endret både seg selv og livet sitt, sier Martin.

– For alt vi håper på, er at vi kan finne et hjem hvor vi kan starte våre liv sammen. Jeg håper at vi bli hørt og sett med vår historie, avslutter han.

– Utleiers marked

I skrivende stund er det 10 leiligheter til leie i Alta på finn.no. Går en på den lokale utleiegruppa kjøpe/selge/leie/utleie hus i Alta, med over 7.500 medlemmer, vil man se at det daglig legges ut annonser om ønske om leie. Flesteparten er unge par eller enslige i etableringsfasen.

– Det er utleiers marked. Det ser vi tydelig. Hvis man går på Facebook er det en lang liste med folk som vil leie. Da er det klart at utleier velger fra øverste hylle; folk som kan betale, ikke fester og ikke har dyr, sier Tor Farstad i Huseiernes Landsforbund.

– Hva med de som er avhengig av dyr?

– At det er mange som sier nei til leieboere med hund forstår jeg, men det er ikke et argument dersom man er avhengig av hund, mener Farstad.

Mange unge faller derfor mellom to stoler.

– De har ikke egenkapital til å kjøpe, og leiemarkedet i Alta er veldig dyrt. Kort sagt, så er det for få leiligheter i Alta. Kanskje burde det satses på sosial boligbygging, for det er tydelig et marked for det, sier Farstad.

Fylkeskontakt i Huseiernes Landsforbund, Tor Farstad. Foto: Arkiv