– Jeg ble litt overrasket da jeg kom til Alta og oppdaget at man ikke hadde miljøarbeidere på de store ungdomsskolene. Det er jeg vant til der jeg kommer fra, sier oppvekstsjef i Alta kommune, Rikke Raknes.

Tallene er skyhøye

– Tallene er skyhøye og dette er vi nødt til å ta på alvor, sier Raknes, som sammen med Trine Gleine, inspektør ved Sandfallet ungdomsskole og Gjermund Abrahamsen Wik, folkehelsekoordinator i kommunen, møter pressen fredag morgen for en gjennomgang av undersøkelsen.

– Tallene er ikke overraskende og mye er likt fra den forrige undersøkelsen, men for oss er dette et viktig verktøy for å sikre at vi går i riktig retning, sier de.

Lærerne er ikke nok

Trioen synes enig om èn ting: At hjelpen må komme dit hvor elevene er.

– Flere miljøarbeidere, sosionomer og om så psykologer må inn i skolene, mener Raknes, mens Gleine påpeker at lærerne verken har kompetansen eller ressursene, som skal til for å løse problemene.

– Undersøkelsen bekrefter det vi til daglig ser på skolen. Det er klart at dersom en elev har hodet fyllt med problemer, så klarer ikke han eller hun og få med seg undervisninga. Dermed påvirker det også resultatene faglig, sier inspektøren, som til høsten tiltrår som rektor ved Sandfallet.

– Skilsmisse er ikke et tema i undersøkelsen. Er ikke dette noe som er stort og vanskelig i et barns liv?

– Du har dem som takler skilsmissen bra og der familiene er flinke til å ta barna med i prosessen. Men så har du dem som strever veldig med dette og de har det veldig tungt og vanskelig. Mitt råd til foreldre er at de snakker med barna. Barn senser stemninger og noen ganger er de kanskje redde for at foreldrene skal skilles, selv om det ikke er tilfelle. Ved å snakke med dem kan man løfte en tung bør vekk fra skuldrene deres, sier Gleine, som også understreker, at selv om barna virker til å ha det bra på utsiden, så er det ikke alltid tilfelle.

– Barn er veldig flinke til å late som og til å skjule for foreldrene hvordan de egentlig har det.

Lite besøkt

Undersøkelsen viser at selv om unge sliter med psykiske ting, så er besøket hos Ungdommens helsestasjon lav. Hele 91 prosent av de 690 spurte elevene, svarer at de ikke har vært der siste året. Og så mye som 70 prosent har heller ikke vært hos helsesøster.

– Det er klart at når helsestasjonen er åpen en ettermiddag i uka, noen timer, så hjelper det lite. Unge må ha tilgjengelig hjelp når de trenger det, mener Gjermund Abrahamsen Wik.

– Også helsesøsterressursene må økes i skolene, mener trioen.

Tommy Berg (SV) er nestleder i hovedutvalget for kultur og oppvekst i Alta kommune og er klokkerklar på at hjelpen dagens barn og unge trenger er nødt å befinne seg på skolen.

– Når det brenner hos en ungdom, så må hjelpen være bare en dør unna. Dette er noe vi har diskutert i hovedutvalget og jeg mener å kunne påstå at dette er noe alle er enige om. At det må sosiallærere og sosionomer inn i skolene, samt at helsesøstertjenesten styrkes, sier lederen i Alta SV.

– Frigjør ressurser

Flere yrkesgrupper inn i skolene vil naturlig nok bety økte utgifter.

– Det er nettopp for å styrke skolene innholdsmessig at vi nå tar de store grepene. Med sammenslåinga av Komsa og Bossekop vil det bli frigjort ressurser. Om det er nok vil vise seg, men uansett så har vi ikke råd å la være å sette inn andre typer ressurser i skolene enn vi har hatt til nå, mener han.

– Jeg mener også at dette ikke bare skal gjelde ungdomsskolene, også barneskolene må få på plass dette. Like viktig som det er med flere pedagoger i barnehagene for å jobbe med tidlig innsats, er det at vi nå setter inn tiltak i skolene.

Berg er foruroliget over at tallene over unge som sliter med depresjon og ensomhet er så store. I tillegg viser Ungdata-undersøkelsen at bare 40 prosent av jentene i tiende klasse i Alta er fornøyde med utseende.

– Dette er noe vi må ta på høyeste alvor. Presset i samfunnet i dag er så stort på de unge. Det er klespress, utseendepress, treningspress og press på å være tilgjengelig. I tillegg skal alt man legger ut på nett filtreres. 90 prosent av alle bildene som legges ut på nett er gått gjennom et filter. Det er ikke rart man ikke takler den virkelige verden til slutt, sier SV-eren.