Finnmarkssykehuset må kutte kostnader dramatisk i framtidens budsjett for å kunne finansiere tunge investeringer, blant annet Nye Hammerfest sykehus som nå har steget fra 1,2 til 2,2 milliarder kroner etter første planleggingsfase. Likevel sa styret i Finnmarkssykehuset nei til å igangsette et sparepakke innen rus og psykiatri hvor blant annet 10 av 16 stillinger i de ambulerende akutteamene skulle kuttes.

– Personlig kunne jeg ikke være med å ta ansvaret for slike kutt når vi hadde mangelfull informasjon på bordet. Tidligere styrer i Finnmarkssykehuset har gitt lovnader om at pasientene ikke skulle rammes ved nedlegging av døgnbehandlinigsplasser, blant annet Jansnes. Heller ikke styret kunne ta dette skrittet nå, og valgte å utsette saken i påvente av at vi får oversikt over hva som er gitt av lovnader,  sier styreleder Harald Larssen.

Alt på bordet

Onsdag gikk ex-ordfører og nåværende stortingsrepresentant, Laila Davidsen (H), knallhardt ut med det som nå skjer i Finnmarkssykehuset.

– De lukker øynene og knuser helsetilbudet. Dette er det åpenbare beviset på dagens sykehusstruktur er en katastrofe for pasientene, slo Davidsen fast, og utfordret styreleder Harald Larssen til gå ned til roten for de økonomiske problemene som nå avdekkes:

– Når Finnmarkssykehuset nå selv innrømmer at det ikke er bærekraft, og at det må kuttes hardt i tilbud til pasientene i Finnmarkl for å forsvare investeringene i blant annet nytt sykehus i Hammerfest, er det en bekreftelse på det som har blitt hevdet fra ulike hold.

Pekte på Jansnes

Den tidligere Alta-ordføreren pekte på hva som ble lovet og sagt da kampen for å beholde suksess-tilbudet, døgnenheten Jansnes med over 20 behandlingsplasser. Ifølge ex-ordføren ble at det hevdet at det ikke var økonomi, men helsefaglige argument som gjorde at institusjonen ble lagt ned. Argument mot nedleggingen ble møtt med at pasientenes ve og vel skulle ivaretas av flere døgnplasser ved helsesenteret i Alta og et ambulerende akutteam med 30 stillinger.

– Nå ser vi at dette var en ren bløff, slo Davidsen fast.

– Har et poeng

Styreleder Larssen innrømmer at Davidsen har et poeng, og at det er vanskelig å se for seg at sparepakken som skal gi over 20 millioner i kortsiktige innsparinger, ikke skal ramme brukerne i Finnmark. I første omgang vil han ikke si noe mer om kuttene som er foreslått, men viser til at det i denne omgang ikke var moralsk forsvarlig å igangsette uten å ha med seg hele forhistorien.

– Realitetene må vi komme tilbake til når vi har full oversikt, klargjør styrelederen.tomsko

– Synd og skam

Øystein Pedersen var sentral i kampen for å redde Jansnes. Lederen i Talvik Arbeiderlag forteller at de ansatte var slitne etter mange års kamp, og hadde på slutten nærmest gitt opp. Både de og bygda stod imidlertid på til siste slutt for i alle fall sikre brukerne av institusjonen et minimumstilbud.

– Vi ble lovet en satsing på psykiatrien i Finnmark. Det ble sagt at det ikke var nedlegging, men omstrukturering, sier Pedersen, som ikke kan dy seg for å komme med et hjertesukk:

– Hva var det vi sa? Nå får vi bare håpe at styrelederen har ryggrad til å stå for Finnmarkssykehusets tidligere lovnader.

Han har god kontakt med mange av de tidligere ansatte. De har også merket seg spareplanen og nedbemanningsforslaget.

– Reaksjonene er entydige og sterke. Synd og skam, er gjennomgangstonen.

– Vil utrede

Selv frykter Ap-politikeren at de strukturelle problemene blir feid under teppet, og at det kommer flere og større sparepakker som rammer både psykiatriske og somatiske pasienter.

– Analysen til Oslo Economics etterlater ingen tvil om at det må betydelige endringer i strukturen for at den skal bli bærekraftig, men vi i Alta kommune kommer ingen vei, sier Pedersen.

Styreleder Harald Larssen bekrefter at kravet om utredning av strukturen foreløpig er en ikke-sak for styret i Finnmarkssykehuset.

– Vi har ikke rammer for å igangsette noe som kan så tvil rundt dagens sykehusstruktur. Det er bare dager siden helseministeren bekreftet at lokalsykehusene i Finnmark skal være i Hammerfest og Kirkenes, og det forholder vi oss til. Dersom våre eiere, Helse Nord, skulle gi åpning for utredning stiller saken seg annerledes, klargjør Larsen.

Øystein Pedersen i Talvik Ap. Foto: Hanne Larsen