– Det har vært et problem en lang tid. Spesielt lukta av hasj. Går man forbi på dagen står det alltid noen som røyker på utsiden av C-blokka på Nyland studentby, sier Ruben Altan Michael Doornebal.

Må varsle

Det får han støtte for hos medstudent Kenneth Eriksen Haneboe-Hemsley, som på en Facebook-gruppe for Nyland-beboere i Alta ber folk melde ifra når de opplever at folk røyker hasj ved studentboligene.

«Da er det for andre gang sett et par personer utenfor C-blokka å røyke hasj. Nå har vi fått melding fra politiet å varsle dem hver gang dette observeres av oss studenter. Hvem enn som gjør dette ødelegger veldig for oss studenters rykte, så jeg anbefaler å følge anbefalingen til politiet. Jo flere som varsler, jo bedre.»

Ovenfor Altaposten avviser Haneboe-Hemsley at det kan ha vært tobakk personene røykte.

– Det skjedde like før påske. Jeg kom hjem fra butikken da vi så to menn på baksiden av C-blokka på Nyland. Da jeg kom til døra, og de var et par meter unna, kjente vi lukta, sier han og forteller at han tok kontakt med politiet med en gang.

Men det var lite politiet kunne gjøre.

– Ettersom lovbruddet skjedde utenfor boenheten, hadde de ingen rett til å komme inn, sier han og legger til at beboerne opplever situasjonen som veldig ekkel.

– Det har gått for langt. Det går rykter om C-blokka på byen, sier Doornebal.

NULLTOLLERANSE: Campussjef for Finnmark, Elin Bang Tverfjeld, og leder for drift, Magnus Hammari understreker at de tar alle henvendelser om narkotika meget alvorlig. Foto: Bjarne Krogstad

Altaposten har vært i kontakt med campussjef for Finnmark, Elin Bang Tverfjeld, og leder for drift, Magnus Hammari. De understeker at Norges arktiske studentsamskipnad har nulltoleranse for narkotika og anser ikke at de har et stort problem med dette på deres boliger i dag.

– Vi tar selvfølgelig alle narkotika-henvendelser meget seriøst, sier Bang Tverfjeld.

– Vi får noen tilbakemeldinger på at det er mistanke, men det er veldig vanskelig å gå videre fra en mistanke til et faktum. Men vi tar uansett i slike situasjoner kontakt med politiet og oppfordrer også studentene til å gjøre det samme, sier Hammari.

For uten noe konkret har hverken bolig eller politiet noe å gå videre med.

– Vi har hatt seminar med alle husvertene om fremgangsmåter når slikt oppdages. I slike situasjoner er at det er mye bedre hvis man har et romnummer, en person eller noe håndfast. Å anta at noen i C-blokka bruker narkotika er vanskelig når vi har 66 boende der, sier han videre.

To kastet ut

Ifølge samskipnaden sa de like før jul opp to kontrakter med personer som brøt reglementet for narkotika.

– Men vi ønsker selvfølgelig ikke å ha narkotika i våre boliger. Vi har imidlertid god kontakt med politiet, som deler vår oppfatning om at narkotika ikke er et utbredt problem, sier Bang Tverfjeld.

– Hvilke tiltak har dere mot narkotika og hvordan jobber dere med studentene?

– Vi jobber forebyggende for at vi skal hinder narkotika i våre boliger blant annet har vi gjort en avtale med politiet om uvarslede kontroller. Dette er noe vi informerer om på månedlige husvert-møter vi gjennomfører med studentene. Disse blir også lært opp for hva de skal gjøre når det er mistanke om narkotika, forsikrer hun. Alle som inngår leiekontrakt med oss signerer på at de er kjent med at det ikke er tillatt med bruk og salg/oppbevaring av narkotika i våre boliger.