Sp-toppen Jan Martin Rishaug foreslår at politikerne nå bør sette seg ned for sammen finne en vi ut av boligkrisen i Alta. Et marked som er i total ubalanse mellom etterspørsel og tilbud, mener Rishaug er hovedårsaken til krisen. At situasjonen fortjener betegnelsen krise mener han bolig- og tomtepris i Alta viser til fulle.

– Det er en gjennomført nei-holdning både i administrasjon og hos styrende politikere. Tomtesaken til Krane fra Altagårdsbakken bekrefter nei-holdningen. Dette er en klassisk sak hvor alle vurderinger taler for fortetting. Det er bred enighet om at ingen vitale interesser vil være skadelidende av at det åpnes for to tomter her, men likevel er det nei fra både administrasjon og politikere. Tomtene står ikke arealplanen, og arealplanen er blitt viktigere enn å skaffe tomt og bolig til de som står i kø, sier Rishaug og legger til:

– Arealplanen skal være en veileder og må fortløpende vurderes i forhold til enkeltsaker. Den skal ikke stenge for fornuften.

Han hevder det er en rekke lignende områder og saker som kunne ha utløst fortetting og flere boliger dersom kommunen var på jakt etter argument for å si ja, i stedet for å finne begrunnelser for å si nei.

– Vi bør kanskje alle sammen, både politikere og administrasjon, sendes på kurs for å lære å si ja, påpeker Rishaug.

Han vil ha fullt trykk på fortetting og nye felt hvor en høy andel bør være kommunale med tomter selvkostpris.

– Vi skal ikke bygge ned matjord, men trenger det heller ikke. Det er nok av områder hvor vi kan bygge og bo som ikke kommer i konflikt med landbruket. I sentruems-Alta må vi bygge tett og høyden, og det krever tøffe politikere som evner å stå i mot når  protesterene kommer fra av mister utsikt, sol eller får forringet bomiljø sitt av fortetting, klargjør Rishaug.