Påskelørdag 15. april skal det samiske bandet Ivnniiguin sørge for høy stemning i Báktehárji -idrettshall i Kautokeino.

– Stor prestisje

Det å få denne spillejobben er ifølge gitarist Sverre Helleseth prestisje og stor ære.

– Det ligger mye prestisje i å få spille i hallen på påskelørdag, så det er en booking vi svært fornøyd med. På påskaften kommer det alltid mye folk, og vi regner med at det kommer over 1000 festglade mennesker, sier Helleseth.

– Det kommer sikkert over 1200, skyter Nils Martin Kristensen inn.

Han står for rytmeseksjonen i bandet, som har holdt det gående helt siden 1978.

Særegen sound

– Vi spiller vel ganske så sjeldent, men denne gang slår vi på stortromma. Vi øver generelt aldri, for det er feigt å øve, men denne og forrige uke har vi øvd masse, og for de som ikke har hørt oss, så spiller vi kun egne låter, som er ekte upolert rock, blandet med litt punk her og der, sier Kristensen som bedyrer at trommerytmene satt som et skudd på øving i forrige uke.

Han sier tekstene stort sett handler om naturen, miljøvern og om samisk kultur.

– Vi har fra starten i 1978 alltid hatt et helt eget sound og det kommer publikum også denne gang til å merke. Vi liker ikke polert musikk, så vi kommer til å rocke skikkelig, lover Kristensen.

Første album etter 39 år

Helleseth, som også spiller synth i bandet, sier de også i løpet av året kommer med ny plate.

– Vi har, til tross for at vi har eksistert i 39 år, kun gitt ut et album. Det kom ut i 1978 og var på en LP-skive. Bandet ble startet av meg, som da var lærer i Kautokeino. Etter hvert fant jeg fram til de andre medlemmene, som da var 18 år og yngre. De hadde talent og slik ble bandet til. Flere av medlemmene lever av musikk, blant annet Roger Ludvigsen som de fleste vet hvem er, sier Helleseth.

Masse nytt

Han lover at publikum skal få høre nye låter fra album nummer to som kommer ut i løpet av dette året.

– På øvingene i forrige uke luktet vi på masse nytt materiale som skal gis ut på den nye skiven som plateselskapet DAT skal gi ut. De har gitt oss en frist at albumet må være ferdig dette året og det skal inneholde noen eldre låter som vi har spilt inn hos NRK Sapmi og som også ingen har hørt før, samt helt nye låter som vi har laget i år. Jeg regner med at minst fem helt blodferske låter skal fremføres når vi entrer scenen i Báktehárji -idrettshall, så det blir stor stas, sier Helleseth.