– Vi skriver heller ikke med gaffel. Vår minstesats for å rykke ut er 2 timer, sier rørleggermester Dan Berg fra firmaet Dan Berg AS.

Berg hadde tilfeldigvis bakvakten den aktuelle lørdagen hvor han gjorde en jobb for Ted Andreassen, og sier at det i perioder er noe å gjøre, men at det også kan gå flere uker i strekk uten et eneste oppdrag. Likvel må han betale for å ha håndverkere i bakvakt, sier han, og at slik døgntjeneste isolert sett ikke er en spesiell lukrativ del av driften.

– Kunden må forvente å betale mer, når de ringer en lørdagskveld og spør om håndverker kan rykke ut og hjelpe dem med et akutt problem, sier han.

Les hva kunden sier: – Skrev regning med gaffel

– Nei, jeg sa nok ikke på krone og øre hva det ville koste, men vi ønsker aldri å rykke ut hvis det ikke er kritisk. Det skjer ofte at vi anbefaler å vente til mandag. Berges dere, spurte jeg, uten vann til da?  Nei, det var ingen skrupler, vi måtte bare komme. Kunden var så påståelig på det, sier Berg. Han mener kunden har en selvstendig plikt til å spørre om pris og andre forhold, at sier at Dan Berg AS aldri er ute etter å lure noen.

Gode, gamle priser

Av 100 fakturaer, sier Berg, blir under 1 prosent klaget på. Siden starten i 2001 har de hatt mellom 5 og 10 saker. Noen forlik, men ingen rene tap. Han sier de ved klager oppfordrer folk til å bringe saken inn for Håndverkerklagenemda. Da Altaposten minner om at inntaksgrensen der er 7.500 kroner, medgir Berg at Forbrukerrådet også er en relevant instans. At Andreassen går til media syns han er uproft, men sier at det også er greit at folk får bredere forståelse for at det har sin pris å kreve håndverker utenfor ordinær arbeidstid.

– Prisene våre har vært fastsatt og brukt i mange år. Vår minstepris for å rykke ut er for 2 timer. Det er ingen uvanlig praksis, og jeg anser vårt system og våre priser som på linje med hva andre opererer med. Vi har få som klager, sier han.

Kjørte Alta rundt

Til forbrukersak å være, er Berg og Andreassen uvanlig enige om det faktiske. Eneste detalj må være tiden fra Berg spratt opp av godstolen, til han igjen var hjemme.

– Det går aldri under en time fra vi får telefonen, til håndverker er hjemme. Jeg bor på Kronstad og kjørte til jobben på Thomasbakken. Plukket ut materiell og satte meg i arbeidsbilen. Kjørte til Sagabrinken og gjorde jobben, kjørte tilbake til Thomasbakken og byttet bil, og kjørte hjem til Konstad. Den runden tar over en time, sier han.

– Jeg skjønner at kunden kan føle at regningen er urettferdig høy, som bare tenker på de minuttene vi er innenfor døra. Men det er så mye mer som hører til en slik døgnvakttjeneste, sier han.

– Saker som dette har kunder prøvd tidligere. Jeg er relativt sikker på at vi har rett, sier Dan Berg.

Priser her og der:

Her er noen bypriser for en lørdagsutrykning hos ulike rørleggere med beredskap 24 timer i døgnet. Alle priser utregnet inkludert 25% mva. Materiell kommer i tillegg.

Rørmester Dan Berg AS, Alta:

* Utrykningsgebyr: 937,50

* Arbeid: 3.750,- (Minimum tidsbruk 2 timer á 1.875,-)

* Servicebil: 375,-

Høytrykksvakta AS, Tromsø

* 3.800,- Prisen gjelder 1 time inkludert kjøretid

* Timepris etter første time: 2.488,-

Oppgir å ligge helt på linje med prisnivået for øvrig i Tromsø

Aqua Rørservice AS, Trondheim:

* Fastpris utrykning: 4.250,- Bil/kjøring inkludert. Gjelder maks 2 timer inkludert kjøretid

* Fastpris spylebil: 6.500,-

Vurderer seg til å ligge på normalt prisnivå for rørleggere i Trondheim og omegn.

24T Rørservice AS, Oslo og Bærum:

* Fastpris: 4.000,- Bil/kjøring inkludert. Fastpris inkluderer 1 time arbeid på stedet

* Timepris ut over fastpris: 1.490,-

Oppgir å ligge ganske likt som de andre i Oslo og Bærum, oppgir at 90 prosent av jobbene tar 15-20 minutters arbeid på stedet. Prøver å praktisere «human tenking» ved oppdrag like etter klokken 16.00 en hverdag vis a vis en søndag morgen.