Blant mange fantastiske attraksjoner i Alta, står kobberverket i Kåfjord i en historisk særklasse. Disse flotte postkortene viser litt av aktiviteten som strakk seg over flere perioder, før det ble endelig avsluttet i 1909.

Gruvene til Alten Kobberverk var ikke bare et gruveeventyr som startet i 1826, men skapte et levende og mangfoldig samfunn med opptil 650 arbeidsplasser rundt 1840.  Bedriften var den største på Nordkalotten i flere år – og gruvene i Raipas gjorde at dalingene fant sitt litt eldorado i Tverrelvdalen.

Kobberverket, som ble reist med britisk kapital av engelske Crowe og skotten Woodfall ble en magnet på arbeidskraft fra både naboland og dalfører sørpå. Den første perioden endte i 1878, før den svenske malmkongen Nils Persson skapte ny drift. I den siste perioden var det Sulithjelma Aktiebolag som sto for driften.

Som vi ser av bildet ble det reist mange bygninger, blant annet butikk, kirke, skolehus og ikke minst et mer herskapelig hus for eierne.

Verket hadde flere gruvefelt med en rekke mindre og større gruver.

I privatarkivet til Alta kobberverk finnes det folketellinger som viser at det bodde 1022 personer ved kobberverket i 1837. Det var 464 menn, 194 kvinner og 364 barn fordelt på 70 husstander.

Kilde: Finnmarksarkivene og Riksarkivet.