Ungdommene i salgs- og infoteltet under Finnmarksløpet har valgt å satse på en fremtid innenfor reiseliv og turisme. Dette har de fått oppleve i praksis under Finnmarksløpet. Fredag kom kulturministeren innom.

– Turistene har blitt så krevende at vi ønsker en unik opplevelse. Finnmarksløpet er nettopp i den løypa. Det dere gjør her er fantastisk, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Kulturministeren ble imponert under sitt besøk i Alta, og likte ungdommenes engasjement.

– Finnmarksløpet er ett av de beste eksemplene på arrangementsturisme. Det er også morsomt å se at ungdommen er med, og at de får lære reiselivsnæringa i praksis, sa Helleland.

Nå er Finnmarksløpet over og elevene har pakket ned campen.

– Det artigste har vært å ta imot turistene, og fortelle dem om ting de ikke visste. Og så er det artig å gjøre noe annet enn å være i klasserommet, sier de.

FORSMAK PÅ ARBEIDSLIVET: Elevene på reiselivslinje of service og samferdsel synes det var artig å drive FL-Shopen under Finnmarksløpet. Foto: Kita Eilertsen

En god opplæringsarena

– To fantastiske uker er over. Det er flinke elever som har drevet FL-shopen. Dette har vært vårt klasserom, sier lærer Tomm Johansen.

– Elevene har vært helt fantastiske. Noen er mer ivrige enn andre, og blir sugd inn i atmosfæren. Mange vet ikke så mye om Finnmarksløpet på forhånd, men de koser seg og synes det er fint å være til nytte, sier han.

Og bedre opplæringsarena finnes knapt.

– Vi prøver å vise disse ungdommene hvordan de kan finne en vei i yrkeslivet. Vi lærer mye om arbeidslivet og det å være i et arbeid, møte opp på jobb og gjøre en innsats, sier lærer Johansen.

Noen av elevene har også hatt kafeen som en egen ungdomsbedrift.

– Mange synes det var trist og har ikke lyst at det skal ta slutt. De synes det er trist at de ikke skal få være med til neste år, sier han.

INFO: Maibel Riives viser hvordan trackingen på hundespannene fungerer. Foto: Kita Eilertsen