Faktisk ble finnmarksfakultetet sentral i stortingsproposisjonen, hvor fusjonen mellom Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø var grunnlaget for det nye nordnorske universitetet. Universitetet har større utdanningsbaser i Alta, Narvik og Harstad i tillegg til hovedvirksomheten i Tromsø.

– Finnmark Ap var en av de som støttet fusjonen. Vi trodde oppriktig at dette grepet kom til å styrke høyere utdanning i Finnmark, og sikre campusene i Alta, Hammerfest og Kirkenes. Nå vurderer styret i UiT ny organisering, og finnmarksfakultetet er ikke engang et mulig forslag som diskuteres. Slik bygger man ikke tillit. Når argumenter om utvikling av høyere utdanning i Finnmark gjennom et selvstendig fakultet har så kort holdbarhet, så føler vi oss lurt, var påstanden fra leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, i et debattinnlegg i januar.

I dag er det betydelig uro ved campus Alta hvor vi finner ledelsen for finnmarksfakultetet, som nå er omdøpt til fakultet IRS. Bakgrunnen er en omorganiseringsprosess hvor fakultetene blir færre og samles i Tromsø.

– Ro ned, Finnmark!

En av Høyres fylkespolitikere, Kristen Albert Ellingsen, var sentral da utdanningsinstitusjonen het Høgskolen i Finnmark. I dag  har han en framtredende rolle på Handelshøgskolen ved UiT campus Alta. Når han nå uttaler seg gjør han det først og fremst som ansatt ved universitetet og ikke som politiker.

– Nå må vi roe ned debatten og styre unna følelsene. Fusjonen har sett ut fra Finnmarks ståsted vært en stor suksess. Campus Alta rekrutterer faglig, vi har fått styrket og bygd opp nye studietilbud og har fått tilført masse ressurser. Siden fusjonen ble til har studentrekrutteringen økt betydelig, og vi står langt bedre rustet enn da vi var Høgskolen i Finnmark, slår Ellingsen fast.

Han sier at det nå er to ulike prosesser som går parallelt, og som ikke alle utenfor utdanningsmiljøet klarer å skille.

– Den administrative omorganiseringen, som gjerne omtales om «Adm. 2020», kan bli en trussel mot Finnmarks interesser. Etter mitt syn ligner «Adm 2020» på en sentraliseringsprosess. Men den har ingenting med fakultetsstrukturen å gjøre, slår Ellingsen fast og legger til:

– IRS-fakultetet som det vises bekymring  for, er bare et av flere som har sin virksomhet i Finnmark. I tillegg til IRS er fem andre aktive i Finnmark, blant annet har vi  Helsefakultetet med  aktivitet i Hammerfest. Alternativet er derfor, etter min mening, en sterk campusorganisering i Finnmark med blant annet egen viserektor her i Finnmark. Jeg mener det derfor er riktig å tone ned diskusjon om fakultet, i alle fall ikke kun ha fokus her, og heller snakker om campusorganisering.

Lokal uenighet

Kristen Albert Ellingsen og Handelshøyskolen taler imidlertid ikke for et samlet miljø ved campus Alta. Tidligere høgskoledirektør Pål Markusson, nå direktør ved IRS-fakultetet er klar på at de frykter at en omorganisering der fakultetet i Alta, som var en del av fusjonsforutsetningene, forsvinner. Det frykter både han og IRS-dekan Wenche Kjæmpenæs vil medføre tap av både ressurser og at en hensiktsmessig framtidig utvikling av tilbud i Finnmark vil bli vanskelig.

– Når beslutningsprosessene flyttes fra Finnmark til Tromsø ved at IRS-fakultetet legges ned, er det en fare for at utfordringer og problemstillinger i Finnmark vil bli sett på en annen måte når vurderingene gjøres i Tromsø og ikke Alta. Verden ses med andre øyne fra Tromsø enn fra Alta, påpeker Markusson.

– Ble Finnmark lurt inn i fusjonsprosessen på falske premisser?

– Jeg vil ikke bruke ord som lurt. Uansett hva som skjer tror jeg det er en klar holdning om at fusjonen har vært positiv for høyere utdanning i vårt fylke, og at Finnmark har tjent på prosessen. Det vil ikke bli endret om vi mister IRS som fakultet ut av fylket, sier Markusson.

Ny organisering

Styret ved UiT har bedt om at det legges frem en sak om organisering av fag og campus, og vedtak skal gjøres i juni 2017. Universitetsdirektøren har i den forbindelse etablert to arbeidsgrupper som skal se på både den faglige organiseringen og organiseringen av campus ved UiT. Gruppen som har utredet ny struktur har lagt fram to ulike organisasjonsmodeller:

  • Bred modell – innebærer at antall fakultet blir omtrent på dagens nivå, det vil si 6-8 fakultet. Løsningen vil ikke nødvendigvis gi samme faginndeling som i dag.

  • Smal modell – innebærer et antall fakultet på 3-5. Denne modellen betyr at IRS-fakultet, det tidligere finnmarksfakultetet forsvinner.

Tøff høringsuttalelse

Både Harstad Tidende og avisen Fremover har hatt tunge oppslag på endringene av struktur og organisering av UiT. Både fra Harstad og Narvik  blir det protestert kraftig på det de opplever som et forsøk på å fjerne seg fra en desentralisert modell som var forutsetning for at høgskolene i både Narvik, Harstad og Alta ble en del av UiT.

Selv om debatten på Campus Alta går i svært siviliserte former med en dempet språkbruk, avslører høringsuttalelsene sterk frykt for dramatiske endringer. IRS-fakultetet skriver i sin høringsuttalelse:

«Ved fusjonen ble det inngått en uformell samfunnskontrakt mellom daværende UiT og spesielt Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Finnmark og deres respektive omgivelser. I denne kontrakten var det et tydelig premiss at disse to campusene skulle ha sete for et fakultet basert på de eksisterende fagmiljøene, som et sterkt symbol på stedlig myndighet og motvekt mot å bli «spist av» Tromsø-miljøet...

...de politiske omgivelsene oppfattet dem som et viktig element i kontrakten. En bred modell som innebærer en videreføring av fakultetssete ved hhv campus Narvik og Alta vil bekrefte at denne kontrakten fortsatt er gyldig. I motsatt fall vil den politiske kapitalen  som UiT har i forhold til sine omgivelser bli lett bli satt i spill, og har potensial for å gå tapt dersom kontrakten oppleves å bli brutt.»