Også i år inngikk Lørdagsuniversitet i Alta i Borealis-festivalprogrammet. Det var forsker og leder ved Universitetet i Tromsøs Barentsinstitutt i Kirkenes, Marianne Neerland Soleim, som foreleste om fanger i Finnmark under andre verdenskrig, og da spesielt fra Sovjetunionen.  Rundt 250 interesserte i salen vitnet om stor interesse for temaet i Alta.

– Det var ikke bare soldatfanger som måtte gjøre tvangsarbeid for tyskerne. Det var også sivilister, sa Soleim som også kom inn på fangelivet i Alta.

– Tyskerne drev en stor fangeleir i Saga. I 1942 var det drøyt 2.200 fanger fra Sovjetunionen der. Mange døde og ble gravlagt på Elvebakken. Etter krigen ble disse gravene, i likhet med de fleste andre i Nord-Norge, flyttet til Tjøtta i Nordland. Men den dag i dag betyr gravstedet på Elvebakken svært mye for folk fra det tidligere Sovjet. Jeg mener stedet bør utvikles med blant annet informasjonstavler. Dessuten står det «soldater» på minnesmerket på Elvebakken, mens faktum altså er at mange av fangene var sivilister, opplyste Soleim.

Etter foredraget var det anledning til spørsmål og kommentarer fra salen. Ole Thomassen (83) fra Elvebakken viste en spaserstokk og en tobakksdåse som sovjetiske fanger hadde laget og gitt hans far. Begge gjenstandene må kunne karakteriseres som vakker brukskunst av stor historisk verdi.

– Jeg har minner om at de sovjetiske fangene slepte sine døde kamerater til gravplassen på Elvebakken. Etter krigen brukte norske myndigheter maskiner for å grave opp levningene. Jeg vil anta at det fortsatt ligger levninger etter de sovjetiske fangene i bakken. Jeg er enig i at stedet bør utvikles, sa tidsvitnet fra Elvebakken som sendte stokken og dåsen rundt i salen.