Finn Hågen Krogh har lagt sprinten bak seg etter å ha gått glipp av VM-medalje.

– Fjerdeplass er veldig surt, men formen var bra og nå fokuserer jeg kun på morgendagen. Kan vi heller snakke om den?

Det svarte Finn Hågen Krogh i formiddag på spørsmål om hva han tenker om åpningsdistansen i VM der han i går måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

I morgen representerer han Norge på 30-kilometer med skibytte sammen med Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Didrik Tønseth. Da kan tv-seerne forberede seg på at Krogh ikke vil dra en eneste meter.

– For min del handler det om å gå billigst mulig så lenge som mulig. De andre norske har en plan om høy fart og jeg må satse på at jeg klarer å henge med. Gir man en luke vil det koste mye å hente det inn, så jeg må fokusere på å posisjonere meg godt og forsøke å henge på når farta øker.

På dagens pressekonferanse i Lahti sa Didrik Tønseth, riktignok med et smil, at planen de legger kanskje ikke passer så bra for Krogh.

(Se VGs sak fra pressekonferansen og om utsagnet som falt)

Velger Tønseth

Altaposten snakket med Krogh rett etter pressekonferansen og en av kommentarene til Krogh kan ha vært et lite stikk tilbake til Tønseth.

– Er jeg med i tetgruppa de siste kilometerne vil taktikken legges opp etter hvordan jeg føler meg og hvem andre som er i gruppa. Henger Sergej Ustjugov fortsatt med så blir det mye vanskeligere å ta gull enn om jeg skal opp i en spurt mot Didrik (Tønseth) og et par av de andre, sa Krogh til Altaposten og la til:

– Men har man kjempet hardt de siste kilometerne og akkurat klart å henge med så blir spurten vanskelig uansett hvem man møter.

Men han følte seg bra og gledet seg til tremila.

– Nå har jeg fått unna debuten i mesterskapet og kan senke skuldrene. En sprint er er mer nervepirrende da en liten feil kan ødelegge mye. I distanseløp har man mye mer tid på å hente seg inn, så jeg gleder meg stort til i morgen, sa Krogh som i går kun tok seg tid til en kort prat med mamma og pappa som var på tribunen.

Ble sperret

Etter å ha vært nummer to på prologen i går, gjort som han ville i kvartfinalen og semifinalen, og sikret seg finaleplass, måtte han se russiske Sergej Ustjugov tidlig sette stor fart da det hele skulle avgjøres. Italienske Federico Pellegrino var sterkest  på oppløpet og kapret VM-gullet foran russeren og Norges sprintkomet Johannes Høsflot Klæbo.

– Jeg kom litt dårlig ut i starten og Ustjugov og Pellegrino var taktisk gode da de skar inn foran og sperret meg så jeg ikke fikk fullført skyvene. Jeg havnet litt i bakleksa og måtte bruke tid på å komme meg fram i feltet. Sånn er det i sprint, det er små marginer hele veien og når feltet er så sterkt som det skal være i en VM-finale så blir det vanskelig.

Hjalp lagkameratene

Petter Northug ble nummer fem, og gjorde sin beste konkurranse denne sesongen, etter at han sammen med Høsflot Klæbo tok seg til finalen på tid.

– Du satte ikke så stor fart i din semifinale, var det taktisk for å hjelpe dine to lagkamerater til finalen?

– Nei, det kan jeg ikke si. Jeg hadde fokus på meg selv og ønsket en billig semifinale. Jeg så at Sindre (Bjørnstad Skar) brukte mye krefter da han lå først, så jeg ville bruke mindre krefter og helst ligge som nummer to på toppen. Det fungerte godt.