Han er et kjent ansikt i skimiljøet i Finnmark, og har i en årrekke hjulpet både unge og langt eldre langrennsløpere med riktig smurning under skiene.

Drømmer om landslagsplass

Etter at sønnen Martin flyttet sørover for å satse på snowboard ved toppidrettslinja på Geilo har Tor Bjørnar Henriksen fått en ny hobby å sysle med - nemlig brettsmøring. Nylig sørget han for at snowboardforbundets deltakere i X Games-kvaliken i Trysil hadde de beste forutsetninger for å lykkes. Og det kan fort bli flere og større oppdrag på Henriksen i tiden som kommer.

STORT TALENT: Martin Henriksen nærmer seg de beste snøbrettkjørerne i landet, godt hjulpet av smørehjelp fra pappa Tor Bjørnar. Foto: Privat

– Jeg har smurt mye ski før og har etter hvert opparbeidet med bra med kunnskap på dette området. Og det å smøre brett er faktisk ikke så veldig annerledes. Vi bruker bare ikke klister, men smurning som gir utøverne mest mulig fart i konkurransene. Klarer man å gi dem ett ekstra sekund i lufta har det mye å si for hvilke triks de rekker å utføre før de lander, forteller Henriksen, som i godt voksen alder har begynt å drømme om en «profftilværelse».

– Dette er jo bare en hobby som jeg gjør med største glede. I norgescupen smører jeg for alle som deltar. Men skulle forbundet være så fornøyd med den jobben jeg gjør at de vil bruke meg på landslaget blir det andre boller. Da vil jeg få muligheten til å reise verden rundt for å smøre brett til de norske stjernene. Det er selvfølgelig noe jeg drømmer om, smiler 52-åringen fra Alta og Nesseby.

Smurte i Samemesterskapet

Det er ingen umulighet at Henriksen får muligheten til nettopp det. Tilbakemeldingene fra kjørere og forbundet har vært meget positive, uten at hovedpersonen tar helt av på grunn av det.

– Det viktigste for meg har hele tiden vært å støtte Martin så godt jeg kan og gi han de beste forutsetningene for å gjøre det bra i konkurranser. Da min andre sønn Magne var aktiv langrennsløper var jeg mye involvert på smøresiden i lokale renn, og så hjalp jeg folk som deltok i større begivenheter som Marcialonga, Birkebeinerrennet og Saami Ski Race. Jeg har ikke så mange «oppdrag» nå lenger, så da synes jeg det er moro å kunne bidra under norgescupen i snowboard og slikt. Men det er selvfølgelig moro at forbundet er tilfreds med jobben jeg gjør, sier Henriksen.

Han tråkket til som langrennsskismører da Samemesterskapet i vinteridretter gikk av stabelen i Trondheim sist helg.

– Det var syv utøvere fra IL Ilar som deltok, så da hjalp jeg litt til der. Det var moro. Det blir også litt jobbing i noen flere norgescuphelger i snowboard, og ikke minst norgesmesterskapet på Hovden i månedsskiftet mars/april. Det er gøy at forbundet vil ha meg med dit, avslutter supersmøreren fra Nordlysbyen.